2018 nem a búza éve

372

Nem kedvezett az időjárás az ez évi búzatermésnek – állítják a gazdák. Tavasszal kevés volt a csapadék, júniusban pedig túl sok eső esett, ami a minőség és hozam rovására megy. A felvásárlási árakkal kapcsolatban is bizonytalanok, ami érthető, hiszen már évek óta alacsony áron kénytelenek eladni a termést.

Megkezdődött a búza betakarítása a Dráva-szögben és Szlavóniában, idén valamivel korábban, mint általában. A tavalyi év országos szinten kiváló volt a búza szempontjából, 684 ezer tonna búzát arattak le 116 ezer hektáron, ami 5,9 tonna hektáronkénti átlagot jelent. Tavaly ősszel közel 50%-kal többet vetettek országszerte, az időjárás viszont most nem kedvez a búzának.

Egyes helyeken jégverés is volt

Ezen a véleményen van a beraki Éllő Dániel is, aki testvérével 90 hektáron termel búzát, s beszélgetésünk készítésekor kezdte meg az aratást.

– Egyelőre nem tudhatunk sokat, de úgy gondolom, gyengébb évünk lesz, mint tavaly. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy tavasszal, amikor kellett volna, nem esett, júniusban pedig túl sok volt a csapadék, ráadásul fél hónapja jégverés is sújtotta a búzatábláinkat – nyilatkozta lapunknak Dániel.

A tavalyi év náluk is kiváló volt, 70 vagon búzát arattak le. Jó volt a hozam, és a proteintartalom szempontjából is első osztályú volt a termésük.

Éllő Dániel

A felvásárlási árakkal kapcsolatban elmondta, szeretné, ha legalább valamennyivel többet kapna 1,10 kúnánál a búza kilójáért, mert a kék gázolaj ára is jelentősen nőtt a közelmúltban. Megjegyezte, az üzemanyaggal ellentétben legalább a permetszer és a műtrágya ára csökkent.

Dániel elmondta, a negatívumok ellenére minden évben sok búzát vetnek, mert kevés vele a munka, ezenkívül kukoricát, napraforgót, szóját termesztenek összesen 220 hektáros területen, a Vukovártól 15 kilométerre fekvő nyugat-szerémségi falucskában.

Várdarócon sem a búza hozza meg az idei sikert

Várdarócon jég ugyan nem esett, ennek ellenére Beno Alen sem elégedett az idei búzaterméssel.

– A tavaszi műtrágyázások idején, amikor a legjobban kellett volna a csapadék, nem esett, a mostani eső viszont túl sok volt, ami ront a búza minőségén és hozamán is. A szeles idő is ártott a termésnek, sok helyen elfeküdt a búza, emiatt tovább tart a betakarítás, ami pedig nagyobb munkaköltséget von maga után – mondja Alen.

Beno Alen

A Beno család 200 hektáron termeszt búzát és árpát, összesen kb. 480 hektáron gazdálkodnak.

A hagyományos kultúrák mellett spárgát is telepítettek két évvel ezelőtt.

– Az egyik ismerősünk javaslatára vágtunk bele a spárgaültetésbe. A spárga hosszú távú kultúra, ültetése után csak a negyedik évben hozza meg az első igazi termését. A jó felvásárlási ár vonzott benne és a kíváncsiság, hiszen spárgával nem sokan foglalkoznak a mi vidékünkön – nyilatkozta lapunknak a várdaróci termelő.

A búzára visszatérve elmondta, idei termésüket legalább 20%-os kár érte. Hozzátette, az a tapasztalat, hogyha nem sikerül az egyik kultúra, annál jobb lesz a másik. Most a búzánál reménykeltőbb a kukorica és a napraforgó állapota, legalábbis a búzával ellentétben ezek a növények megfelelő időben kapták az esőt.