143 családi vállalkozás kapott támogatást

0
402

Eszéken írták alá kedden a horvátországi magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatainak a szerződéseit; a magyar kormány által a 2017-es évre biztosított 500 millió forintos keretből 143 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást.

A helyi magyarság számára komoly előrelépési lehetőséget jelent az idén szeptemberben induló program, az anyaország által rendelkezésükre bocsátott mintegy 500 millió forintos forrás nagyban hozzájárulhat a térség magyar gazdáinak és családtagjaik helyben maradásához, életkörülményeik javulásához.

Kiss-Parciu Péter

Kiss-Parciu Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az eszéki magyar oktatási és művelődési központban tartott aláírási ünnepségen kifejtette, fontos, hogy Horvátországban van egy olyan közösség, amely meg tudta fogalmazni céljait, ezt most egy stratégia formájában tette meg. Majd, mint mondta, a program lebonyolításához szükség volt egy alapítvány létrehozására is, ez az Economica Hungarica Alapítvány. Mindezen túl elismerését és köszönetét fejezte ki a horvát állam és a hatóságok közreműködése és támogatása miatt, amelyek segítették a horvátországi magyaroknak szánt gazdaságfejlesztés megvalósulását.

Mint mondta, a budapesti kormány prioritással kezeli a határon túli magyarok ügyeit, de soha korábban nem volt olyan helyzetben Magyarország, hogy ilyen mértékű segítséget nyújtson.

Jelezte, hogy a horvátországi pályázat sikerességét mutatja, hogy 162 pályázat érkezett be, amelyből 143 nyert. Az önrésszel együtt közel 700 millió forintnyi összegű fejlesztés valósul meg, 80 százalékban a mezőgazdaság területén – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a mezőgazdaság húzóágazat nemcsak Horvátországban, hanem általában a Kárpát-medence magyarlakta területein. „Ezért a jövőben erre a területre szeretnénk összpontosítani és nagyobb összegű pályázatokat meghirdetni“ – húzta alá.

Kifejtette, hogy egyrészt tőkét adnak a mezőgazdasági termelőknek, másrészt a piacszerzésben is segítik őket a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodáin keresztül.

Jakab Sándor, az Economica Hungarica Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint régóta vártak erre a pillanatra, hiszen már régen megfogalmazták azt, hogy a magyarság fennmaradásának nagyon fontos pillére a gazdasági életben való aktív részvétel, legalább annyira fontos, mint a magyar oktatás és a hitélet. – Most pedig a harmadik Fidesz-kormány teljes erővel segít minket a gazdasági élet terén is, és korábban soha nem látott támogatásban részesít bennünket – fogalmazott Jakab, aki köszönetet mondott ezért a magyar kormánynak. Elismeréssel szólt a horvát minisztériumoknak az ügyhöz való hozzáállásáról, és az alapítvány munkatársainak is megköszönte az elmúlt hetekben végzett munkájukat. Gratulált a sikeres pályázóknak, azokat pedig, akik ezúttal nem nyertek, arra buzdította, hogy éljenek a lehetőséggel, és jelentkezzenek a következő kiírásokra is.

Palizs Tóth Hajnalka, az alapítvány vezetője is rendkívül sikeresnek értékelte az első pályázati kört.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy a stratégiában megnevezett mindhárom megyéből, vagyis Eszék-Baranya, Vukovár-Szerém és Verőce-Dráva mente megyéből volt pályázó – mondta az Alapítvány vezetője, aki a közvetlen munkatársain kívül köszönetet mondott a HMDK Gazdakörnek és a HMDK alkalmazottainak, akik több személynek is segítettek a pályázat összeállításában, de számíthattak a Vukovári Magyarok Egyesületére és a szentlászlói kultúregyesület tagjainak a segítségére is. A sikeres pályázókat arra biztatta, hogy a következő hetekben is keressék az alapítvány irodáját, mert továbbra is mindenben a rendelkezésükre állnak, mert, mint mondta, mindannyiunk érdeke, hogy a pályázati beruházások, fejlesztések mielőbb megvalósuljanak. Több gyakorlati tanáccsal is ellátta a résztvevőket.

A beszédek után sor került a szerződések aláírására is.

Éllő Dániel

A gazdák türelmesen várakoztak a négyes sorban, hiszen, mint mondták, hatalmas lehetőség ez számukra. A legtöbbjüknek a gépparkjára már rég ráfért volna a fejlesztés. Így vélekedik a beraki Éllő Dániel is, aki testvérével közösen gazdálkodik a 220 hektáros területen, a támogatást új traktor vásárlására fordítja.

Hodán Valéria

Az erdődi Hodán Valériáék 54 hektáros területet művelnek, a szántóföldi kultúra mellett gyümölcsösük is van, ők kisebb munkagépekre pályáztak. Nekik is sokat jelent ez a lehetőség, az eszközbeszerzést csupán önerőből az elkövetkező időszakban biztosan nem tudták volna megvalósítani.

Az eseményen részt vett De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus gazdasági attaséja is.