Vukovár és Dunaújváros „testvérek” lesznek

0
364

A magyarországi Dunaújváros és a horvátországi Vukovár testvérvárosi kapcsolatot kíván kialakítani, az erről szóló szándéknyilatkozatot a múlt héten írták alá Dunaújvárosban. A vukovári delegáció tagja volt Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke, a megye magyar kisebbségi képviselője is.

A dunaújvárosi delegáció áprilisban látogatott el először Vukovárra, ahol Ivan Penava polgármester fogadta őket, és megtekintették azon helyszíneket, intézményeket, amelyek az együttműködés alapjait képezhetik. A viszontlátogatásra, és immár a testvérvárosi kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozat aláírására pedig a múlt héten Dunaújvárosban került sor.

Vukovár város részéről Marijan Pavliček alpolgármester, Sanja Tokić, a polgármesteri hivatal vezetője, valamint Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke vett részt a találkozón. Őket Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője, Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta a városházán. Először egy zártkörű tárgyaláson beszélték meg az együttműködési lehetőségeket.

Dr. Galambos Dénes szerint a szándéknyilatkozat aláírása fontos lépés a testvérvárosi kapcsolat kialakításában. A két települést összekapcsolják a történelmi gyökerek, és összekötik a nemzeteket.

– Vukovár hasonló adottságokkal bír, mint Dunaújváros, és több ponton lehet együttműködési kapcsolatokat kialakítani – mondta a képviselő.

Cserna Gábor elmondta, a gazdaság, a kultúra, a sport, valamint a felsőoktatás területén alakulhat ki elsősorban kapocs a két település között.

A tárgyalás és a nyilatkozat aláírása után ellátogattak az Intercisa Múzeumba, a Dunaújvárosi Egyetemre, valamint a sportcsarnokba, ahol a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia mindennapi munkáját nézték meg.

Vukovár alpolgármestere, Marijan Pavliček úgy fogalmazott, mindkét fél nagy örömmel fogadta a kapcsolat kialakítását, amelyet szeretnének minél több tartalommal megtölteni.

Jakumetović Rozália

Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat, a Vukovári Magyarok Egyesületének az elnöke elmondta, egyesületük az elmúlt években több anyaországi egyesülettel, önkormányzattal is épített ki kapcsolatot, annak most különösen örül, hogy a városvezetés is fontosnak tartja a magyarországi testvérvárosi kapcsolatot, ebben nagy szerepe lesz egyesületüknek, a vukovári magyaroknak is.