Visszavonták a mezőgazdasági termékek többszörösére emelt vámjára vonatkozó döntést

0
263

A horvát mezőgazdasági minisztérium visszavonta a nyugat-balkáni országokat felháborító, mezőgazdasági vámokról szóló döntését, amely 2000 kúnára emelte a korábbi 90-ről a nem uniós országokból Horvátországba szállított gyümölcs és zöldség után fizetendő behozatali illetéket – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) múlt csütörtökön.

A tárca közleményében azzal magyarázta visszalépését, hogy a szomszédos országokkal megállapodtak: a jövőben közösen felülvizsgálják az ellenőrzések után fizetendő illetékek mértékét annak érdekében, hogy biztosítsák a fogyasztók védelmét, valamint a mezőgazdasági termelők versenyképességét a régióban anélkül, hogy az akadályozná a kereskedelmi forgalmat.

Horvátország egy hónapja kibővítette azoknak a mezőgazdasági termékeknek a listáját, amelyeknek növény-egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük, mielőtt egy harmadik országból az uniós tagországba jutnának, és ezzel huszonkétszeresére növekedtek a behozatali vámok, ami felháborította Szerbiát, Crna Gorát, Macedóniát és Bosznia-Hercegovinát. Az érintett országok kereskedelmi miniszterei múlt hétfőn Szarajevóban megállapodtak és közösen szólították fel Zágrábot, hogy egy héten belül vonja vissza a döntését, ellenkező esetben válaszlépéseket foganatosítanak. Szerbia ezt később meg is tette. A horvát mezőgazdasági, tej- és hústermékeket Szerbiába exportáló vállalatok néhány kamionja visszafordult múlt szerdán a szerb-horvát határról, mert a szerb hatóságok válaszlépésként be akarták vizsgálni a horvát kamionok szállítmányát, az eredményekre pedig egy hetet kellett volna várniuk, ami a romlandó áru miatt nem volt lehetséges.

Horvátország azzal magyarázta korábbi lépését, hogy meg kell védenie a saját termelőit, nem engedheti meg, hogy az olcsó külföldi áru elárassza az országot. A horvát illetékesek úgy gondolkodtak, hogy ha a külföldről érkező gyümölcs és zöldség drágább lesz, az állampolgárok inkább hazai terméket vásárolnak majd.

Andrej Plenković kormányfő múlt kedden este a közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: a behozatali illeték túl magas lett, s Tomislav Tolušić miniszter utasítást kapott, hogy a lehető legrövidebb időn belül oldja meg a problémát a nemzetközi szerződésekkel összhangban, elkerülve a vitát a szomszédos országokkal.