Visszahívják a békefenntartókat

0
99
BELFOLD-vojska-branitelji-100

Horvátország visszahívja a Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő békefenntartóit, mert a katonák biztonsága nem szavatolt a napokban megjelent cikkek után, amelyek arról számoltak be, hogy Zágráb állítólag fegyvert adott el a szíriai felkelőknek – adta hírül a múlt héten a horvát állami televízió (HTV).

Zoran Milanović miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen bejelentette, hogy Ivo Josipović köztársasági elnökkel egyeztetve kezdeményezi a Golán-fennsíkon ENSZ-megfigyelő misszióban (UNDF) tartózkodó 97 horvát katona lépcsőzetes visszahívását. Milanović felhívta rá a figyelmet, hogy az utóbbi napokban a „mérvadó világsajtóban” olyan cikkek jelentek meg, „amelyeket bármennyire is igyekszik cáfolni a kormány, sohasem tud teljesen cáfolni”. Ezáltal pedig a horvát katonák előreláthatatlan kockázatnak vannak kitéve – tette hozzá a kormányfő. „A mi felelősségünk és feladatunk, hogy erről elgondolkozzunk, és amikor szükséges, cselekedjünk” – hangsúlyozta Milanović a HTV tudósításában, emlékeztetve rá, hogy a horvát katonák gyakorlatilag fegyvertelenek a Golánon.

A The New York Times és a horvát Jutarnji list a napokban arról cikkeztek, hogy Szaúd-Arábia horvát fegyvereket vásárolt és juttatott el Jordánián keresztül a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló szíriai ellenzéki erőkhöz. A Golán-fennsíkon lévő megfigyelő ENSZ-misszióban a horvát kontingens mellett osztrák, indiai, japán és Fülöp-szigeteki katonák teljesítenek szolgálatot. A japán kormány decemberben bejelentette, hogy kivonja békefenntartóit a fennsíkról a romló biztonsági helyzet miatt. A Golánon lévő demilitarizált övezetben az 1973-as jóm-kippuri háború lezárása óta csak ENSZ-csapatok állomásozhatnak, a fennsíkot 1967-ben elfoglaló Izrael és Szíria közti fegyverszünetet hivatottak ellenőrizni. Megfigyelők szerint a szíriai hadsereg arra használta fel a területet, hogy onnan támadja az Aszad-rezsim megdöntéséért háborúzó felkelőket.

 

{fcomments}