Visszaélések hitelkártyával, garázdálkodnak a kiberbűnözők

0
122
09-kartyak

A hitelkártyaadatok illetéktelen megszerzése a kiberbűnözők legjövedelmezőbb üzletágává terebélyesedett. Egyes felmérések szerint az ebből származó jövedelem mértéke megközelíti az illegális drogkereskedelem bevételeit. Persze pontos adat nincs róla, hogy évente mennyi hitelkártyaadat kerül illetéktelen kezekbe, az eddig ismert legnagyobb mértékű egyszeri adatvesztés során 94 millió hitelkártyaadatot tulajdonítottak el. Horvátországban jelenleg több mint 9 millió hitelkártya van forgalomban. Íme néhány jó tanács arra az esetre, ha nem szeretnénk, hogy illetéktelenek kezébe kerüljön bankkártyánk adata.

Készpénzfelvételkor mindig alaposan nézzük meg, hogy az automatán, a fenti világítótesten vagy a kártyabemeneti nyíláson, billentyűzeten és bankjegykiadó nyíláson van-e bármilyen szokatlan tárgy, megrongált egység, újdonság! Amennyiben átalakítást, rongálást észlelünk, vagy bármilyen gyanús külső tartozékot látunk, semmi esetre se használjuk a bankautomatát, ilyenkor a legjobb, ha azonnal értesítjük a készüléket üzemeltető bankot vagy társaságot.

Soha ne engedjük meg, hogy egy kereskedő két alkalommal két különböző terminálon lehúzza a kártyát fizetéskor! A szakemberek azt javasolják, hogy ilyen esetben azonnal hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, jelentsük az esetet, és egyeztessük az utolsó néhány tranzakciót. Mindig ellenőrizzük a bizonylatot mielőtt aláírjuk, és semmiképpen ne dobjuk el, mert ezzel további visszaélési lehetőségre adhatunk okot!

Ha étteremben fizetünk, soha ne engedjük, hogy elvigyék a kártyájánkat, és számunkra nem látható módon húzzák le! Amikor a PIN-kódot ütjük be, mindig takarjuk el a kezünket.  A bankunktól kérjük, hogy minden tranzakcióról küldjön SMS-értesítést! Így már az első illetéktelen használatról tudomást szerezhetünk, és időben letilthatjuk a kártyánkat. A kártyánk számát mindig tartsuk magunknál, a letiltáshoz ugyanis szükség van rá. Elmenthetjük például a mobiltelefon memóriájába egy kitalált név alatt, mintha csak egy hosszú külföldi hívószám lenne. Vigyázzon: ha a csalásról értesíti a bankját, ne a számláját tiltsa le, hanem a kártyát! A kettő nem ugyanaz, és bizony a letiltott számlához tartozó kártyát még lehet használni.

A bankkártyahasználat felelősségteljes művelet külföldön és belföldön egyaránt. Egy nem várt esemény következtében a zsebtolvajok nemcsak a pénztárcájuktól, hanem a bankkártyájuktól és a személyazonosító okmányaiktól is megfoszthatják a gyanútlan ügyfeleket. Általánosságban véve, de különösen ünnepekkor a forgalmasabb helyeken, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon, repülőtereken fokozottan ügyelni kell az értékekre!

 

{fcomments}