Vinkovcei magyarok találkozója – nem csak helyiek részvételével

0
340

Vasárnap került sor a vinkovcei magyarok találkozójára, melyen idén is közel százan vettek részt. A helybélieken kívül más szlavóniai településekről és Magyarországról is fogadott vendégeket a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület az Ács-farmon.

Az időjárás, sajnos, nem kedvezett a vinkovcei magyarok találkozójának, ennek ellenére az idei összejövetel is remek hangulatban telt az Ács család farmján. Ők a házigazdái és ötletgazdái is ennek a programnak. Pontosabban Ács Marica fejéből pattant ki az ötlet, hogy még egy közösségi alkalmat biztosítsanak városuk magyarságának, melyen a hangsúly a kötetlen szórakozáson és társalgáson van, és amelynek célja, hogy erősítse az összetartást a kis magyar közösségben.

Nem csak helyiek vesznek részt az összejövetelen, az idei találkozón Vukovárról, Kórógyról, Čakovciról, Ójankovácról, Berakról és a Pécshez közeli Romonyáról is fogadtak vendégeket.

– Nagy öröm számunkra, hogy köreinkben köszönthettük ro-monyai vendégeinket is. 2012-óta áll fenn a kapcsolat, azóta rendszeresen részt veszünk egymás programjain – tudtuk meg Ács Maricától.

Mandácskó Eszter a Petőfi Programon keresztül segítette az egyesület munkáját az elmúlt években. Mostanra küldetése véget ért, mégsem szakította meg a kapcsolatot egyesületeinkkel. Ő is jelen volt a találkozón, és hamarosan ő fogja bemutatni a magyar fővárost a vinkovcei magyaroknak, amikor Budapestre látogatnak.

Az eseményen részt vett Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei kisebbségi önkormányzatok és képviselők koordinációjának elnök asszonya, Nádudvari-Wagner Ekaterina, Vinkovci város magyar kisebbségi képviselője és Mandica Sanković, Vinkovci városfejlesztésért felelős osztályának helyettes vezetője is.

A vendégeket Ács Rudolf, az egyesület elnöke köszöntötte, a jó hangulatot a Kórógyi Öregfiúk Zenekar muzsikája csak fokozta.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.