Vesztegetés miatt menesztették

0
126
BELFLD-MIKULIC

Múlt héten felmentették tisztségéből Dinko Mikulić veteránügyi államtitkárt, akit 250 ezer eurós vesztegetéssel gyanúsítanak, és már december végén előzetes letartóztatásba helyezte a zágrábi megyei bíróság.

A hadirokkantak, a háborúban elesett vagy eltűnt horvát katonák hozzátartozói lakhatásának ügyével megbízott államtitkárt a korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészi hivatal azzal gyanúsítja, hogy 2005 óta 250 ezer eurót kért attól a cégtől, amelyet cserében hozzásegített a lakásértékesítési megbízás megszerzéséhez Varasd területén.

A szóban forgó cég állítólag 50 ezer euró kenőpénzt fizetett a 2005-ben és 2006-ban vásárolt lakásokért az államtitkárnak, aki ezután további 200 ezer eurót kért 2008-tól őrizetbe vételéig.

Az államtitkárt december 28-án vették őrizetbe. 2000 óta dolgozott a veteránügyi minisztériumban, ahol az elmúlt 12 évben jogi és lakhatási ügyekkel foglalkozott – közölte a horvát rádió és televízió (HRT).

Horvátország a tervek szerint 2013. július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz. Az Európai Bizottság az ország csatlakozási felkészültségéről szóló legutóbbi jelentésében megjelölt tíz olyan területet, amelyeken Zágrábnak további erőfeszítéseket kell tennie a teljes jogú tagság előtt. Ezek egyike a szervezett bűnözés és korrupció elleni harc.

 

{fcomments}