„Valahogy mindig a művészet és kultúra közelébe kerülök”

0
175

Dobszai Melani élete során dolgozott már emléktárgykészítőként, színházi kellékesként, kerámiafestőként, jelenleg könyvtáros munkát lát el. Ezekben a tevékenységekben egy a közös: mind a művészethez köthető. S ha már itt tartunk: képzőművészeti területen végezte tanulmányait, rendszeresen készít festményeket, grafikákat, kézműves alkotásokat rendelésre, és ez a legfőbb hobbija is. Ezúttal tavaszi festményeiről beszélgettünk vele, melyek fő témája a mesék világa.

Melani szívesen fest állatportrékat, tájképeket, egyik kedvenc témája a természet, illetve a hozzá kapcsolódó mondavilág. Ez ihlette legújabb képeit is.

– Mindig is szerettem a természetet, elbűvöltek a hozzá kapcsolódó mesék a tündérekről, manókról. Vajon léteznek-e? Az ember szeretné azt hinni, hogy igen. Én elképzeltem őket, és megteremtettem magamnak a festményeim által. Így, amikor elkészül egy festmény, akkor olyan egy kicsit, mintha bepillantást nyerhetnék ebbe a világba – tudtuk meg a laskói származású, ma Kecskeméten élő alkotótól.

Mint mondta, festményei gyerekeknek és felnőtteknek is szólnak, mindenkinek, aki szereti a meséket, és bekeretezve meg is rendelhetők Dobszai Melani festmények, grafikák, kézműves alkotások nevű Facebook-oldalán.

A tündéres és manós festményeket többnyire akvarelltechnikával készíti, de előfordul, hogy más módszerrel és anyagokkal dolgozik, pl. akrilfestékkel. Más témájú képei gyakran készülnek grafittal vagy olajfestékkel.

A meseillusztrálásban is kipróbálta már magát

Évek óta foglalkozik a mese témakörével, mint mondja, van úgy, hogy rajzolás közben alakul ki benne a kép témája, máskor pedig megihleti egy történet, amit aztán lerajzol. Ezért vonzza a meseillusztrálás is.

Többször jelentkezett különböző mesekönyv-illusztrációs pályázatra.

– Nehéz egy mesekönyv illusztrátorává válni, mert nagyon sok tehetséges rajzoló van. Tavaly végre sikerült! A nővéremmel, Dobszai Gabriellával együtt pályáztunk. Az általa írt Pöszméte, a könyvtündér című mesét illusztráltam – mondta Melani.

Alkotásuk meg is jelent a Ráth Lépcső Tudásközpont által kiadott Mesém című gyűjteményes mesekönyv 10. kötetében.

Főállásban könyvtárosként dolgozik

Kevés szabadideje miatt többnyire csak megrendelt képek festésére, rajzolására van ideje. Ezek általában portrék, tájképek. Főállásban jelenleg könyvtárban dolgozik.

– Valahogy mindig a művészet és a kultúra közelébe kerülök. Régebben ugyanis üvegfestőként dolgoztam, majd kellékesként a kecskeméti színházban, később kerámiafestőként, most pedig könyvtárosként. A munka mellett, szabadidőmben igyekszem minél több időt szakítani a festésre, kézműves tevékenységre is – nyilatkozta lapunknak Melani.

Tervei között szerepel egy horvátországi kiállítás

Igyekszik minél több területen megjelenni munkáival. Figyelemmel kíséri a pályázatokat, melyekre a jövőben is jelentkezne. A múltban már volt alkalma műveit tárlat keretében is bemutatni. Az első kiállítása szülőfalujában, Laskón volt, majd Kaposváron, Kunszentmiklóson, az örkényi Alföldi Szabad Szalonban, a kecskeméti Katona József Színházban, a kaposvári Nemzetközi Miniatűr Fesztiválon. Azt is megtudtuk tőle, tervezi, hogy a közeljövőben Horvátországban is bemutatja munkáit.