Utazzunk és szálljunk meg olcsón!

0
168
plane_traveling-1920x1080

Az emberek nagy része bizonyára már eljátszott azzal a gondolattal, hogy elutazik oda, ahova mindig is vágyott, illetve egy világ körüli útra. Sajnos azonban a legtöbbünknek ez nem szokott összejönni a „piszkos“ anyagiak hiánya miatt. A 21. század eleji erőteljes globalizációnak köszönhetően azonban van esély arra, hogy viszonylag olcsón beutazzuk Európát, de arra is, hogy eljussunk a világ távolabbi tájaira is.

 

A fapados járatok dicsérete

A közelmúltban számos olcsó légitársaság jelent meg a piacon, amelyek szakítottak az addigi normákkal, és igyekeznek a kispénzű emberek számára is elérhetővé tenni a repülőn való utazást. Ezeken a járatokon általában nincs első osztály, és a jegyárak csökkentése érdekében a legtöbb luxusnak számító dolgot is kihagyják, ezért nevezik őket fapados járatoknak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fából készült padokon ülnek az utasok, mint évtizedekkel ezelőtt a vasúti kocsikban…

A fapados járatokat elsősorban a turisták igényeihez szabják, ezért az ilyen járatok úti céljai is általában a turisták által leginkább kedvelt helyek. Egy ilyen utazás a nemzeti légitársaságok által megszabott áraknál sokkal olcsóbb. Egy fapados út Budapestről Dublinba 11 000 forint (300 kúna), Londonba 8000 (220 kúna), míg Brüsszelbe 2300 forintba (63 kúnába)  kerül (egy irányba), de ugyanennyiért elutazhatunk akár Genfbe is. Ezeken az árakon azonban még tovább „finomíthatunk“. Ha például a jegyet előre megvesszük, akár 20%-ot is megspórolhatunk. Továbbá: a hét közepén a járatok olcsóbbak, és ha megvesszük egyidejűleg a visszaútra szóló jegyet is, még olcsóbban megússzuk. Csak viszonyításképpen: egy Eszék–Batina menettérti buszjegy 61 kúna, ennyiért  Budapestről Brüsszelbe repülhetünk egy fapados géppel.

Természetesen ezekre a járatokra az ember csupán minimális méretű poggyászt vihet fel, nagyjából egy hátitáskányit. A nagyobb poggyászért többletdíjat kell fizetni, ami gyakran többre rúg, mint a jegyár.

 

Kötetlenül, kedvünk szerint a régi jó vasúton

Azok számára, akik félnek a repüléstől, illetve szívesebben gyönyörködnek utazás közben a tájban, kézenfekvő megoldást jelenthet a vasút. Időközben a vasúti közlekedés is korszerűbbé vált, és új ajánlatokkal csábítja az utazni vágyókat. A legnépszerűbb vasúti szolgáltatás manapság talán az Interrail-jegy, ami egy bizonyos időhatáron belül Európa-szerte korlátlan utazási lehetőséget biztosít birtokosa számára. Egy ilyen 15 napos jegy 300 euróba kerül, és egyelőre csupán a nyugatiak körében népszerű. Ez a szolgáltatás kötetlenséget biztosít, és kedvünk szerint utazgathatunk vele a legkülönbözőbb járatokon. A vasúton kívül számos város tömegközlekedését, valamint egyes északi-tengeri kompjáratokat is díjmentesen használhatjuk vele.

 

A „csereszállás-projekt“

E sorok olvasása közben bizonyára sokakban felvetődött, hogy jó dolog az olcsó utazás, de mi van a szállással, ami bizony általában eléggé drága. Hadd hívjam fel a figyelmüket korunk egyik új „vívmányára“ e téren: a Couch Surfing nem más, mint a kölcsönös bizalmon alapuló hálózat, amiben  a tagok egymásnak ingyenesen szállást biztosítanak a világ különböző részein. A Surfinghez az interneten lehet csatlakozni, ami ugyancsak ingyenes. Lehet, kissé szokatlanul hangzik, hogy egy vadidegen házában töltsünk el néhány éjszakát, de e kölcsönösség közben számos érdekes emberrel ismerkedhetünk meg, és a városnézés is könnyebb, ha valaki útba tud igazítani bennünket. E „projekt“ egyetlen hátránya az, hogy gyakorlatilag zsákbamacskáról van szó, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen körülmények várnak ránk a „partnernél“. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett a potenciális felhasználók az interneten keresztül győződhetnek meg a csereszállás minőségéről.

 

{fcomments}