Ülésezett a zágrábi Kisebbségi Tanács

0
388

Múlt csütörtökön tartotta soros ülését az Aleksandar Tolnauer vezette zágrábi (országos) Kisebbségi Tanács. A napirenden többek között a nemzeti kisebbségekre vonatkozó operatív kormányprogram, valamint a nemzetiségek jogairól szóló alkotmányerejű törvény elfogadása 15. évfordulójáról való megemlékezés volt.

Az országos hatókörű zágrábi Kisebbségi Tanács soros ülését követően Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője elmondta, több napirendi pontot is megvitattak, ezek egyike a horvát kormány által még augusztusban elfogadott, a nemzeti kisebbségekre vonatkozó operatív program volt.

– Ez a program egy komoly mérföldkő a horvát kormány és a nemzeti kisebbségek viszonyában. Akár olyan jelentőségűnek is mondhatjuk, mint amilyen másfél évtizeddel ezelőtt a nemzeti kisebbségekre vonatkozó alkotmányerejű törvény meghozatala volt. Mi, magyarok rendkívül elégedettek lehetünk a ránk vonatkozó résszel, és ezzel a lehetőséggel élni is fogunk. A Plenković-kormány már eddig is nagy megértést tanúsított a horvátországi magyarság helyzete és problémái iránt – nyilatkozta Jankovics Róbert.

A tanácskozás másik kiemelkedő témája a nemzeti kisebbségek jogairól szóló alkotmányerejű törvény elfogadásának 15. évfordulójáról való megemlékezés volt.

Aleksandar Tolanuer

Aleksandar Tolanuer, a Kisebbségi Tanács elnöke lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, rendkívüli jelentőséggel bírt és hatalmas előrelépésnek számított a kisebbségi érdekvédelem területén a 2002-ben elfogadott, A nemzeti kisebbségek jogairól szóló alkotmányerejű törvény, amelynek köszönhetően többek között létrejöhetett olyan kormányzati szerv is, mint a Kisebbségi Tanács. De a kisebbségi közösségek számára garantált parlamenti képviselői helyeket, illetve a politikai és közéletben való részvételüket is szabályozta, valamint a kulturális életben való hatékony/tényleges képviselethez való jogot is biztosította. Mint mondta, a törvény alkalmazásával kapcsolatban voltak némi nehézségek, de idővel ezeket orvosolták, legfőképpen az Európai Unióhoz való csatalakozási folyamat során. Fontosnak tartotta hozzátenni azt is, hogy a kisebbségekkel kapcsolatos jogok, a védelmük alapvető fontossággal bírt az uniós tárgyalások sikeres végkimenetelét illetően. Egy ideig aztán ez a törvény, mint mondta, háttérbe szorult, majd a jelenlegi Plenković-kormány fontosnak tartotta a kisebbségekkel, kisebbségi szervezetekkel való egyeztetések után egy a nemzeti kisebbségekre vonatkozó operatív kormányprogram meghozatalát, ami garancia lehet arra is, hogy érvényesülnek törvény adta jogaink – húzta alá Aleksandar Tolnauer.