Ülésezett az országos Kisebbségi Tanács

32,4 millió a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiájára

0
228

Múlt héten tartotta soros ülését Zágrábban az országos Kisebbségi Tanács. Napirenden többek között az idei évre vonatkozó program, valamint a pályázatokat elbíráló bizottság ügyrendje volt. A pályázatok elbírálása után várhatóan áprilisban születnek majd meg a döntések.

Az országos Kisebbségi Tanács elnöke, Aleksandar Tolnauer a múlt csütörtöki ülésen elmondta, a kisebbségi szervezeteknek, intézményeknek egy hónap állt rendelkezésükre a december 27-i határidőig. – A pályázati kiírásra19 kisebbség jelentkezett – mondta.

– Az állami költségvetésben erre a célra 32,4 millió kúna áll rendelkezésre, míg a nemzeti kisebbségek által megpályázott összeg több mint 52 millió – mondta az országos hatókörrel rendelkező grémium elnöke.

Tolanuer megjegyezte azt is, hogy összesen 1080 programra nyújtottak be pályázatot. Különösen meglepte, hogy voltak olyan szervezetek, amelyek a múlt évben 700 ezer kúnát kaptak, most pedig 4 milliót kérnek. „Lehetetlen, hogy valaki olyan mértékben fejlesztette tevékenységét, hogy 400 százalékkal több támogatásra van szüksége” – mondta.

Tolnauer arra is figyelmeztetett, hogy egyes csoportok és egyének azt a hamis állítást terjesztik, hogy a bizottság tagjainak személyére nézve összeférhetetlenségi ok áll fönn, és a parlamenti képviselők az igényeknek és kívánságoknak megfelelően hozzák meg döntéseiket. „Ez az állítás semmiképpen sem felel meg a valóságnak” – mutatott rá, majd hozzátette, a pályázatokat elbíráló bizottság tagjai minden esetben a törvényeknek, előírásoknak megfelelően hozták/hozzák meg döntésüket a szakmai szempontok figyelembevételével. Az alaptalan kritikával azoknak a szervezeteknek a vezetői illették őket, amelyektől jogosan vették el a támogatásokat.

Jankovics Róbert, az országos Kisebbségi Tanács magyar tagja szerint a beérkezett pályázatok elbírálásánál az is szerepet játszik majd, hogy a 2017-es támogatást rendeltetésszerűen használták-e fel, erre a Kisebbségi Tanács most is fokozott figyelmet fordít. A napokban zárult az elszámolási határidő. A pénzek elosztásáról várhatóan áprilisban döntenek majd.