Újra fuldokoltak a bródiak

0
91
BELFOLD-rafinerija_269219S1

A megengedett kén-hidrogén-koncentráció tízszeresét mérték a múlt héten a levegőben Slavonski Brodban – közölte a horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT).

A Száva-parti város lakossága már évek óta szenved a Horvátország és Bosznia-Hercegovina közötti országhatárt képező folyó túloldalán fekvő kőolaj-finomító okozta levegőszennyeződés miatt.

A múlt héten az eddig mért legmagasabb kén-hidrogén-koncentrációt mérték, köbméterenként 70 milligrammot jeleztek a műszerek. A záptojás szagú mérgező gáz koncentrációja több mint öt órán át folyamatosan a megengedett szint fölött volt. A helyiek ezúttal is a Zarubezhneft orosz olajtársaság tulajdonában álló  boszniai olajfinomítót vádolják a szennyezéssel. Az üzem ugyanis a másfél hónapos karbantartás után a napokban ismét teljes kapacitással működik. A boszniai kőolaj-finomító értesítette a horvát környezetvédelmi minisztert, hogy befejezte a karbantartást. A vállalat Bosanski Brodba hívta a tárcavezetőt, hogy a helyszínen bizonyosodjon meg az ipari létesítmény korszerűsítéséről – tette hozzá az index.hr.

 

{fcomments}