Újbezdán: a felújított katolikus templom a kis település ékessége

0
384

A Diakovár-Eszéki Római Katolikus Érsekségnek, a Baranyaszent-istváni (Petlovac) járásnak, a Kölni Missziónak és a helyiek, valamint az elszármazott újbezdániak adományainak köszönhetően renoválták az újbezdáni katolikus templomot. A hiányzó összeget parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert közbenjárására a horvát Kulturális Minisztérium biztosította. Az épület külső falait vakolták újra, így most egy teljes egészében felújított templom áll a falu hívőinek rendelkezésére.

A Baranyaszentistváni járáshoz tartozó Újbezdánt 1864-ben alapították a Bácskából (Vajdaság) dolgozni idejáró magyar kubikusok (védőtöltést építettek), s mivel legtöbben a bácskai Bezdán községből származtak, új otthonukat Újbezdánnak nevezték el.

Az újbezdániak 1935-ben építették templomukat, melyet Szent Mihály arkangyal tiszteletére szenteltek fel.

A második világháborúban némileg megrongálódott, de az azt követő években rendbe hozták. Utána évtizedeken keresztül kisebb karbantartási beavatkozásokon kívül jelentősebb renoválásra nem került sor 1989-ig, amikor a hívek adományainak köszönhetően teljes mértékű felújítást végeztek a templomon. A lakosok, sajnos, nem sokáig örülhettek templomuknak, mert a honvédő háborúban a szerb megszállók felgyújtották, csak a csupasz falak maradtak.

Az otthon maradt újbezdániak a háború alatt is gyakorolták vallásukat, lakóházakban gyűltek össze imádkozni.

1997-től visszatértek az elmenekült lakosok a faluba, akik hamarosan közös munkával eltávolították a templomból a rengeteg hulladékot, s a nagyobb ünnepeket már ott tartották. Tető hiányában természetesen csak akkor, amikor az időjárás engedte.

2000-ben, hála az olasz és osztrák karitatív szervezeteknek, a diakovári püspökségnek, mons. Varga Géza kanonoknak és nem utolsósorban az újbezdáni hívek segítségének, megkezdték a tetőszerkezet felújítását. Azóta számos nagyszabású egyházi ünnepséget tartottak templomukban, melyen idővel egyéb renoválásokra is sor került. Megjavították a belső világítást, a bejárati ajtót, vakolták és festették a belső falakat.

A falakban lévő nedvesség miatt hullni kezdett a vakolat, különösen az északi oldalon, ezért a templom külső falai ismét felújításra szorultak.

Pálinkás Krisztián

Pálinkás Krisztián, az újbezdáni egyházközség gazdasági tanácsának tagja lapunknak elmondta, már régóta tervezték a külső falak vakolását. A renoválásnak most teremtődtek meg az anyagi feltételei.

– A költségek fedezésében segítségünkre volt a Diakovár-Eszéki Római Katolikus Érsekség, a Baranyaszentistváni járás, a kölni misszió, a helyiek és az Újbezdánból elszármazottak adományai, és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően a horvát Kulturális Minisztériumtól sikerült a hiányzó összeget biztosítani – tudtuk meg Krisztiántól, aki köszönetét fejezte ki a támogatóknak.

A templom külső falait teljes egészében újravakolták, ezenkívül kisebb munkákat végeztek a vízelvezetésen, új páraelszívó berendezéssel látták el az épület belsejét.

Kirhofer Róbert

Kirhofer Róbert újbezdáni plébánostól megtudtuk, a munkálatok összköltsége meghaladja a 200 ezer kúnát.

– A renoválás eredménye egy szép új templom lett, amely a falu legfőbb ékessége – mondta a plébános.

Újbezdánban a falu lakosságának 90%-a katolikus vallású, jelenleg kb. negyvenen járnak a vasárnapi misékre. Ünnepek alkalmával többen foglalnak helyet a padsorokban, de – akárcsak más drávaszögi települések esetében – Újbezdánban is lélekszámcsökkenés tapasztalható, ami a templomba járó hívek számában is megmutatkozik.