Újabb zenés szerda Eszéken

0
29

Magyarország eszéki főkonzulátusa szervezésében a múlt héten a hatodik eszéki zenés szerda koncertsorozat keretében a pécsi Pannon Filharmonikusok adtak telt házas hangversenyt Magyarország V4-elnöksége alkalmából a Szlavón Múzeumban.

A Pannon Filharmonikusok szimfonikus zenekar 200 éves múltra tekint vissza. A pécsi székhelyű együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívottja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, fellépett Svájc, Németország és Anglia kiemelkedő hangversenytermeiben, de Horvátországban is többször hallhatta már őket a zenekedvelő közönség, 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át, Eszéken pedig már visszajáró vendégzenekarként ismerik őket.
Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere elmondta, rendszeres visszatérői az eszéki kulturális életnek, és számukra nagy büszkeség, hogy rendszeresen felléphetnek.

A zenekar Magyarország eszéki főkonzulátusának felkérésére érkezett ismét a megyei székvárosba. A szervezők, együttműködve a városvezetéssel, igyekeznek minél több közös rendezvényt tető alá hozni. Ez az alkalom a hatodik eszéki zenei szerdák koncertsorozat része volt.

– A mai koncert témája a Visegrádi Négyek 1991-es megalakulása óta tartó közös együttműködés, amely a közös múltra, értékekre, érdekekre, valamint a kölcsönös bizalomra alapozva épült. Magyarország már nyolcadik alkalommal tölti be a csoport elnökségét. A V4-ek számára kiemelten fontos feladat a kulturális diverzitás és a nemzeti identitás megőrzése, ezért a koncert olyan híres ikonok, zeneszerzők munkáit mutatja be a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, akik valamennyien a visegrádi országok szülöttei – mondta Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus gazdasági attaséja.