Újabb tanulmányi kiránduláson a rijekai magyarok

0
297

A HMDK rijekai székhelyű Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai az év során folyamatosan szerveznek különböző programokat, kiállításokat, alkotótábort és irodalmi esteket.

Fontosnak tartják a környék látnivalóinak megismerését is, így több tanulmányi kirándulást is szerveztek már az elmúlt időszakban e célból, különösen fontos számukra a magyar múlttal rendelkező helyszínek felkeresése.

Így például ellátogattak az 1830-ban született, jogász végzettségű, ám elsősorban régészként és történészként híressé vált Lehoczky Tivadar fužinei szülőházába. Élete nagy részét Munkácson élte le, ásatásai és történelmi kutatásai mellett – igazi polihisztorként – nagymértékben hozzájárult a vidék élővilágának, valamint az ott élő ruszinok, magyarok, szlovákok, németek népköltészetének, néprajzának megismeréséhez, illetve megismertetéséhez is.

Megnézték a Delnice közelében lévő Lokvarka-barlangot, az ország legmélyebb cseppkőbarlangját. Brod na Kupi településen pedig a Frangepánok várában található múzeumot tekintették meg.

Viola Éva, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke elmondta, a kirándulás során elnökségi ülést is tartottak, ahol az aktualitások mellett a kisebbségi jogokról és kötelezettségekről is beszéltek.