Új szabályok a járműforgalomban

0
218

Az év elejétől néhány új szabály lépett életbe a járműforgalom területén, ezek elsősorban a fiatal sofőrökre vonatkoznak és azokra, akik most kívánnak autót vásárolni.

Idén változhat a vezetői jogosítvány megszerzésének az ára, az index.hr cikkében ugyanis az olvasható, hogy míg a jogosítvány megszerzése tavaly kb. 7200 kúnába került, ezután az autósiskolák maguk határozhatják meg az árakat. Így egyelőre azt még nem tudni, hogy ez drágulást vagy árcsökkentést hoz-e magával.

Január 1-től szigorúbb büntetésekre számíthatnak a szabálysértő fiatal sofőrök. Azoktól a 24 évnél fiatalabb vezetőktől, akik 2 év alatt 9 büntetőpontot szereznek, végérvényesen elveszik a jogosítványt, amit két év múlva szerezhetnek meg ismét, a 24 évnél idősebb sofőrök pedig akkor számíthatnak erre a büntetésre, ha 2 év alatt 12 büntetőpontot gyűjtenek be.

Az egyik legfontosabb szabály, amely év elején életbe lépett, a használtautó-vásárlásra vonatkozik. Az autó adás-vételhez eddig megkerülhetetlen volt a közjegyzőnél, rendőrségnél, adóhivatalnál való ügyintézés – január 1-től mindezeket egy helyen, a műszakiztató állomáson lehet majd elvégezni, s elegendő lesz hozzá a forgalmi engedély és az adásvételi szerződés bemutatása, közjegyző általi hitelesítésre nem lesz szükség.

Megszűnik az 5%-os gépjárműadó, helyette új díjat vezetnek be, amely várhatóan jelentősen kisebb lesz. A díjat a jármű kora és motorteljesítménye alapján határozzák meg.

A gépjárműadó mértéke 21-30 éves járművek esetében 1 kúna/kilowatt, 1-21 éves járművek esetében pedig 50 Kn/kilowatt. A sérüléseket nem veszik figyelembe, ezért többé értékbecslő szakember munkájára sem lesz szükség.

Az év elejétől nem kell műszakiztatni az új autókat, így az első regisztráció költsége kb. 250 kúnával csökken.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here