Új református parókia épül Csúzán

0
134
10-parkia

A csúzai református parókia a falu egyik legrégebbi közhasználatú épülete. Az idők során rendkívül megromlott az állapota, az alapok megsüllyedtek, a falak megrepedeztek. A szakértők szerint az épület helyreállítása lehetetlen feladatnak bizonyulna, ezért az egyházközség vezetősége úgy döntött, hogy ledönti és helyébe egy új parókiát építtet.

A parókia bizonyára a református templommal egyidős lehetett, és számos csúzai lelkésznek adott otthont, még maga Ács Gedeon is valószínűleg itt élt.

– Az épület az évek folyamán rendkívül leamortizálódott. Ezért alapos megfontolás után az egyház vezetése úgy döntött, az lesz a legjobb, ha egy új objektumot építtetünk a régi helyére. Már október elején megkezdődött az épület kiürítése és a bontáshoz való előkészítése. A múlt héten aztán sor került a lakrész ledöntésére, az imaterem a tél folyamán még marad, ugyanis sokkal könnyebben fűthető, mint a templom – mondta el lapunknak Varga György lelkész.

Az új parókia bizonyára a környék egyik legmodernebb egyházi létesítményének számít majd, ez azonban várhatóan két-három évbe is beletelhet. Az építkezés idejére a volt parókiával szembeni épületbe költözött a lelkész házaspár, és a gyerekek hittanoktatása is ott zajlik a jövőben.

 

{fcomments}