Ülésezett a Kisebbségi Vegyes Bizottság

0
334
lathatar-repas

November 28-án Budapesten került sor a Magyar – Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság 12. ülésére.

A Vegyes Bizottság a kétoldalú kisebbségvédelem és a két országban élő magyar, illetve horvát nemzeti közösség helyzetének időszerű kérdéseiről folytatott tanácskozást.  A magyar küldöttséget Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a horvát delegációt pedig Daria Krstičević miniszterhelyettes, a Határon Kívül Élő Horvátok Állami Hivatalának vezetője vezette.

A múlt héten tartott tanácskozáson a felek egyetértettek abban, hogy a Bizottság ülései a Magyarország és a Horvát Köztársaság közötti kapcsolattartás fontos fórumai. A kétoldalú kisebbségvédelmi együttműködés szempontjából kiemelt jelentőségűnek és nélkülözhetetlennek tartják a magyarországi horvát és a horvátországi magyar nemzeti közösség képviselőinek a Bizottság ülésein való részvételét és aktív tevékenységét.

Az ülésen a horvátországi magyarságot Sója Dénes parlamenti képviselő,  Kel József mint helyettese, valamint Juhász Sándor, a MESZ és Jakab Sándor, a HMDK elnöke képviselte.

– Még a tanácskozás előtt kiderült, hogy Kel Józsefnek semmi keresnivalója nem volna az ülésen, ugyanis tavaly nem is indult a választásokon, Sója Dénes helyettese Juhász Sándor volt, nem Kel József. Ami a Kisebbségi Vegyes Bizottság 12. ülését illeti, többek között arról döntött a két fél, hogy a jövőben fokozott intenzitással keresik a megoldást azon ajánlások teljesítésére, amelyek megvalósításában huzamosabb ideje nem történt előrehaladás, így pl. a Bizottság javasolja a horvát félnek, hogy találja meg az eszéki HMOM Központ tervezett kollégiumának építéséhez szükséges finanszírozási lehetőségeket, valamint hogy folytassa a magyar nyelvű tankönyvek kiadásának támogatását – nyilatkozta Jakab Sándor.

 

{fcomments}