Tudnivalók a választási regisztrációról

0
336

Az eszéki magyar főkonzulátus közleménye:

Tisztelt Honfitársaink!

Tisztelt Magyar Állampolgárok!

Mint bizonyára Önök előtt is ismeretes, 2014-től kezdődően a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok is választójogot kaptak. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok kizárólag levélben szavazhatnak, és abban az esetben vehetnek részt a választásokon, ha kérik felvételüket a választási névjegyzékbe, azaz regisztrálnak.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe vételtől számított tíz évig tudják gyakorolni választójogukat az országgyűlési választásokon – legközelebb 2018-ban -, valamint az országos népszavazásokon. Így azok a magyar állampolgárok, akik a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy az után regisztráltak, továbbra is szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében, vagyis nem kell újra kérniük a regisztrációt. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy amennyiben időközben az adataikban, illetve a szavazási levélcsomag kézbesítési címében esetlegesen változás következett be, azt elektronikusan a http://www.valasztas.hu/hu/ovi/735/735_17.html honlapon, vagy a kitöltött nyomtatvány Nemzeti Választási Iroda számára postai úton történő megküldésével bejelenteni szükséges.

Azok a külhoni magyar állampolgárok, akik még nem kérték felvételüket a névjegyzékbe, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a következő országgyűlési választásokon és népszavazáson részt vegyenek Magyarország és a magyar nemzet jövőjének alakításában, kérelmüket benyújthatják elektronikus formában a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu) a választásokat megelőző 15. napig. A http://www.valasztas.hu/hu/ovi/735/735_4.html oldalon letölthető nyomtatvány felhasználásával lehetőségük van postai úton is eljuttatni kérelmüket a Nemzeti Választási Irodához.

 

A névjegyzékbe vételt abban az esetben kérhetik, amennyiben

  • magyar személyi azonosítóval rendelkeznek (a lakcímkártyán található),
  • érvényes útlevéllel, honosítási okirattal vagy állampolgársági bizonyítvánnyal tudják igazolni magyar állampolgárságukat,
  • Magyarországon sem lakóhelyük, sem bejelentett tartózkodási helyük nincs
  • betöltötték a 17. életévüket, vagy betöltötték a 16. életévüket és házasságot kötöttek, és házasságkötésüknek hazai (magyarországi) anyakönyvezése megtörtént,
  • a magyar bíróság nem zárta ki a választójogból.

Részletes tájékoztatót a Nemzeti Választási Iroda honlapján találnak: www.valasztas.hu

Fontos, hogy a regisztrációs űrlapokat a magyar okmányokkal (lakcímkártya, honosítási okirat, útlevél) egyezően töltsék ki, ugyanis az adatok pontos, a magyar nyilvántartások tartalmával egyező megadása alapvető követelmény a névjegyzékbe vétel érvényességéhez!

Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, hogy a névjegyzékbe vételi kérelem űrlapját, illetve az adatváltozás-bejelentő adatlapot főkonzulátusunkon is igényelhetik. Szükség szerint az űrlapok kitöltéséhez főkonzulátusunk munkatársai segítséget tudnak nyújtani.

Tisztelettel,
De Blasio Antonio
főkonzul