Zágrábban és Várdarócon koncertezett a Kaláka

0
230
Kaláka együtte

Az eszéki Magyar Főkonzulátus és a Várdaróc Magyar Kultúregyesület szervezésében, a Zágrábi Magyar Intézet támogatásával a Kaláka együttes koncertezett múlt szombaton Várdarócon.

A Kaláka együttes 48 esztendeje van a pályán. Verseket énekelnek és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Eddigi pályafutása során az együttes harminc albumot jelentetett meg, több mint ezer dalt szerzett és tízezer koncerten léptek a közönség elé. A 80-as években vendégszerepeltek térségünkben is. Hosszú évek után pedig ismét hallhatta őket az itteni közönség, múlt pénteken a Zágrábi Magyar Intézetben, majd másnap a várdaróci kultúrotthonban adtak koncertet telt ház előtt az eszéki Magyar Főkonzulátus és a Várdaróc Magyar Kultúregyesület szervezésében, a Zágrábi Magyar Intézet támogatásával.

Kiscsoport együttes

Az eszéki magyar főkonzulátus 2013-as újranyitása óta számos üzleti, turisztikai, kulturális és oktatási kapcsolat és együttműködés kialakításában vállalt komoly szerepet, és több jelentősebb kulturális esemény szervezője volt.

Az együttest De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul mutatta be. Elmondta, hogy a magyar költészet remekművei egyediek és összetéveszthetetlenek a Kaláka-hangvételű feldolgozásban, a világ számos országában koncerteztek, és munkásságukért 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat vehettek át.

De Blasio Antonio

A közel fél évszázad alatt megzenésített versekből adtak most válogatást. Mielőtt azonban a kalákások színpadra léptek volna, előzenekarként a szintén magyarországi Kiscsoport együttes is bemutatkozott.