Továbbjutottak az eszéki magyar iskolaközpont diákjai

0
329

A Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága vetélkedőt hirdetett Kárpát-medencei középiskolás diákok számára. Az eszéki magyar iskolaközpont csapata is részt vett rajta; a 16. helyen végeztek, közel 160 csoport versenyzett.

A verseny célja, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a demokrácia, az emberi jogok, az állampolgárság, a választási rendszer, valamint a nemzetközi intézmények témakörében.

A verseny résztvevői 14 és 18 év közötti szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, szlovéniai és horvátországi, magyar tanítási nyelvű középiskolába járó diákok.
A vetélkedő négyfős csapatok között zajlik. Egy iskola több „saját” csoporttal is benevezhetett.

A versenyre a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ is küldött csapatot. A Négy Arkhón nevet viselő csapat tagjai Nagy Márton Zalán (3.-os gimnazista), Đunda Alen (4.-es gimnazista), Angyal Evelin (4.-es idegenforgalmi szakos) és Csányi Evelin (2.-os gimnazista) voltak, akik az október 25-ei első fordulóban a közel 160 csapatból a 16. helyen végeztek.

– Körülbelül egy hónapig készültünk a versenyre. A téma kissé száraz a fiatalok számára, mégis nagyon lelkesek voltak, érdekelte őket, hogy a külhoni magyarok hogyan szavazhatnak az anyaországban, és az emberi jogok témakör iránt is érdeklődést mutattak – nyilatkozta lapunknak Kovačević Andrea, a központ történelem szakos tanára, aki felkészítette a csapatot.

A sikeres szereplésnek köszönhetően továbbjutottak, és már készülnek is a következő fordulóra, melynek szóbeli része is lesz.