Tovább szépül a várdaróci tájház környéke

0
508

A romos épületből tájházzá alakított egykori iskolaépület tovább szépül. Teljesen megújul az utcarész, valamint az udvart is olyan állapotba hozzák, hogy a jövőben rendezvények és összejövetelek megtartására is alkalmas legyen.

A parókia szomszédságában álló, 19. századi, tanítói lakással rendelkező épület 1990-ig szolgált iskolaként, amikor is elkészült az iskola és óvoda új, modern épülete, így elnéptelenedett, véglegesen elnémult az iskolaudvar.

Az iskola a várdaróci egyházközség tulajdonát képezte, az államosítás idején a laskói központi tanintézmény tulajdonába került, majd az egyház újra visszakapta és 30 évre a HMDK rendelkezésére bocsátotta az objektumot.

A felújítási munkák első fázisa 2011-ben kezdődött, szinte az utolsó pillanatban, hiszen olyan rossz állapotban volt az épület, hogy a következő tél már megsemmisítette volna. A munkálatok több fázisban zajlottak, négy év alatt sikerült használható állapotba hozni. A 2015-ös átadóünnepségig – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár avatta fel – a magyar állam (átszámítva) félmillió kúnával járult hozzá a tájházzá való átalakításhoz, amely a településen és környékén élő magyarok kultúráját, hagyományainak ápolását szolgálja. Ahhoz, hogy az épület ne csak tájházként funkcionáljon, hanem rendezvényeket, összejöveteleket is lehessen itt szervezni, szükség volt a mellékhelyiségek, mosdók kialakítására is, ezek tavaly készültek el, szintén a magyar nemzetpolitikai államtitkárság és a HMDK saját forrásainak felhasználásával.

Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének elnöke elmondta, az átadóünnepség óta folyamatos volt az érdeklődés a tájház gyűjteménye iránt, több csoportot és egyéneket is fogadtak. A felújítás is folyamatos, így hamarosan különböző rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Hozzátette azt is, hogy az épület nagyon fontos a várdaróciaknak, ezért köszönet a HMDK-nak, hogy anyagi támogatást szerzett felújítására, így szinte az utolsó pillanatban sikerült megmenteni az enyészettől.

A mostani munkálatokat a HMDK saját forrásaiból, valamint horvát kormánytámogatásból finanszírozza, az utcarészt pedig a Bellyei járás újítja föl.