„Történelmünk, zenei örökségünk”

0
172
06-cd-bemutato-P2045133

A fenti címet adták az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyeseület kórusa által készített harmadik CD bemutatójának, amelyre február 4-én a Népkör székházában került sor.

A Népkör vegyes kara 1986-ban alakult, 18 taggal. A kórust a kezdetektől fogva Veres-Kimpf Mária magiszter vezeti, aki munkája elismeréseként 2011-ben Budapesten a Magyar Kultúra Lovagja elismerésben részesült. A vegyes kar számos sikeres hazai és külföldi fellépést tudhat maga mögött. 2007-ben Siklóson a népzenei együttesek országos minősítő versenyén aranyfokozatot ért el.

A vegyes kar első felvétele 2001-ben készült, majd 2006-ban a második CD-t a Népkör megalakulásának a jubileuma alkalmából Pécs város önkormányzatának a támogatásával a Pécsi Keresztény Kör adta ki. A legújabb CD felvételére pedig a HRT eszéki stúdiójának a magyar kórusok körében indított felvételsorozatának keretében 2012 novemberében került sor.

A CD-bemutatón a kar megalakulása kapcsán többek között elhangzott, hogy a közös éneklés és a baráti együttlét öröme kovácsolta egységbe az egyesület tagjait. Megköszönték a közreműködést a rádió vezetőségének és munkatársainak, valamint az anyagi támogatást Eszék városának és Sója Dénes parlamenti képviselőnek. Majd a résztvevők ízelítőt kaptak a kórus repertoárjából és a CD anyagából.

A rendezvényen többek között részt Sója Dénes parlamenti képviselő, Ivica Završki,az  Eszéki Városi Tanác alelnöke, Dezső János, a zágrábi magyar nagykövetség kulturális attaséja és Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

 

{fcomments}