Történelmi jelentőségű leletekre bukkantak Eszéken

0
126
leletek-1

Vidékünk – természeti adottságainak köszönhetően – ősidők óta lakott terület, így rendkívül gazdag régészeti leletekben. Ennek egyik újabb bizonyítéka a közelmúltban történt eszéki feltárás is.

Nemrégiben Eszék önkormányzata úgy döntött, hogy a város legelhagyatottabb terét, az óváros szívében található Lisinski teret felújítja. A tér már hosszú ideje „vad”parkolóként működik, ám ez az időszak nemsokára véget ér.

A 12. századból származó román stílusú templom maradványaiA felújítást, ahogy az védett helyek esetén szokás, ásatások előzték meg, amelyek során rendkívül érdekes leletekre bukkantak a régészek.  A ferences templom közelében egy,  a  12. századból származó román stílusú templom maradványaira bukkantak, amelynek az építtetését minden bizonnyal II. Géza magyar király rendelte el. A maradványokból arra lehet következtetni, hogy a templomot valószínűleg a ciszterci szerzetesrend használhatta, akiket az említett király telepített le az országban. Az archeológusoknak  azt a feltevést is sikerült bizonyítaniuk, hogy a ma is álló, 1702-ben elkészült templomot eredetileg egy nagyméretű, három hajós, román stílusú templom alapjaira építették. Ezenkívül a szakemberek azt is megállípították, hogy a Lisinski tér minden bizonnyal a város legrégebbi tere, amely a középkor folyamán fontos vásároknak, illetve piacoknak a helyszíne volt.

A tervek szerint a romok a felújítás után is megtekinthetők lesznek, ugyanis egy kisebb romkertet alakítanak ki a számukra.

 

{fcomments}