Több kisebb földrengés volt a múlt héten hazánkban

0
274

Kisebb pánikot keltett, hogy Fiume (Rijeka) környékén többször is rengett a föld az elmúlt héten, de a horvát szeizmológiai intézet megnyugtatta a lakosságot, hogy az országban a földmozgások nem ritkák, és nem jelentenek kirívó eseményt.

Mint közölték: az Adriai-tenger partján fekvő Velebit-hegységben gyakran fordulnak elő földrengések, de mivel lakatlan területről van szó, ezek nem kerülnek be a hírekbe.

A jelenlegi rengések, amelyek augusztus eleje óta többször előfordultak Fiume környékén és a Pelješac-félszigeten, az előző évekhez képest nem számítanak rendkívüli eseménynek, és nem okoztak anyagi károkat – tették hozzá.

Az első nagyobb rengés, amelynek hipocentruma Fiumétől 18 kilométerre keletre volt, a tenger alatt, múlt kedden fél tizenkettőkor volt érezhető a Kvarner-öbölben. A Richter-skála szerint 4,1-es fokozatú földmozgás néhány másodpercig tartott, és óriási robajjal járt. Azóta folyamatosak a kisebb utórengések, az elmúlt héten tizennégyszer rengett a föld a kikötővároshoz közeli településeken és szigeteken, a szakemberek szerint azonban nincs ok pánikra.

Horvátországban az egyik legsúlyosabb, 7,6-os erősségű földrengés 350 éve, 1667. április 6-án volt Dubrovnikban, és majdnem az egész várost elpusztította. A lakosság fele, mintegy 3000 ember vesztette életét. Egy 6,3 erősségű földrengés 1880-ban Zágrábot is érintette. Az ezt követő egy évben 185 utórengést jegyeztek fel a fővárosban, a lakosság egy része Bécsbe, Grazba, Mariborba, Celjére, Ljubljanába és Triesztbe települt át.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here