Több faluban is farsangoltak a hétvégén

0
127
Kórógy

Csúzán, Laskón és Kórógyon is farsangi mulatsággal búcsúztatták a telet. A maszkabálokkal mindhárom faluban a legkisebbeknek kedveztek egyesületeink.

A múlt hét végén került sor vidékünk egyik legnagyobb – magyar jellegű – farsangi rendezvényére, a várdaróci kakasütésre. Ezenkívül több településen is ekkor tartották a maszkabálokat.

Szép számban voltak jelmezes gyerekek a csúzai mulatságon, melyet a Jókai Mór Kultúregyesület szervez a faluban már évek óta.

Csúza

Kováts Zsuzsanna, az egyesület elnök asszonya lapunknak elmondta, közel ötven jelmezes gyerek vett részt az eseményen. A zenét Kurel Goran egyszemélyes zenekara szolgáltatta, ezen kívül gyerekjátékokkal szórakoztatták a fiatalokat a szervezők; nagy sikert aratott a székfoglaló, a narancsos tánc és a lufifújós játék is.

Cserepes Zoltántól, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület vezetőjétől megtudtuk, ők is játékosra tervezték a vasárnapi gyerekmaszkabált.

– Szeretik a gyerekek a kacsatáncot, de az a tapasztalat, hogy gyorsan elmegy a kedvük, ha nem foglaljuk le őket konkrét programmal. Éppen ezért egy hivatásos játékvezetőt kértünk fel Eszékről, hogy foglalkozzon a gyerekekkel – mondta el lapunknak Cserepes Zoltán.

Kórógyon is megjelent a falu gyerekeinek többsége, a zenét az Aranycsárdás együttes szolgáltatta.

Laskón a helyi ifjúsági egyesület szervezett batyus gyerekmaszkabált, melynek kb. nyolcvan résztvevője volt. Itt is sokan beöltöztek. Munk Eriktől, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, a három legszebb jelmez(es)t jutalomban részesítették.

Laskó

A programokat a HMDK, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatták.