Több éve a szuloki falunap fellépői

0
19

A dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjai az elmúlt hét végén Szulok falunapi rendezvényét színesítették.

Szulok „Somogyország” déli csücskében, Barcstól pár kilométerre, közel a magyar-horvát határhoz található kis, alig 650 lelket számláló település. A ma már aprófalunak számító helység egykor vásártartási joggal rendelkező mezőváros volt. A második világháborúig Szulok németajkú település volt, aztán a kitelepítések miatt megfogyatkozott a lakosság. Ekkor a Felvidékről kitelepített magyar családok költöztek a faluba. 1969-ben kőolajat kerestek, és termálvizet találtak az olajfúrók. Azóta üzemel a termálfürdő.

A múlt megőrzése, a hagyományok tisztelete ma is fontos az itt lakóknak. Néptánccsoport, német dalokat éneklő kórus, ifjúsági fúvós együttes dolgozik azon, hogy elődeik örökségét megőrizzék. Minden évben augusztusban rendezik meg a falu napját, amelyre 2015 óta a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjai is meghívást kapnak.

Hugyik Irénke, az egyesület egyik vezetője elmondta, több anyaországi önkormányzattal, egyesülettel is felvették a kapcsolatot az elmúlt években, így számos meghívást kapnak azok falunapi rendezvényeire. Szulokon először három éve léptek föl.

A rendezvényre a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál elnyert támogatásból utaztak el.