Tito titkos vezetéke vinné a szélessávú internetet a szigetekre

0
114
belfold_neptun

Egy horvát állami optikai rendszer kiépítéséhez összekapcsolnák az Adriai-kőolajvezeték (JANAF), a földgázszállító vállalat (Plinacro), a horvát autópályák (HAC, ARZ), valamint a vasúttársaság (HZ) tulajdonában lévő, összesen mintegy 3 ezer kilométer hosszúságú hálózatokat. Az adriai szigetek pedig a Tito parancsára készült Neptunon keresztül kapcsolódhatnának a rendszerbe – derült ki a Jutarnji list cikkéből. Az újság szerint a katonai infrastruktúrát mérnökök ajánlották a védelmi miniszter figyelmébe, aki a vezetéket átadta használatra az államnak.

Darko Parić informatikai fejlesztésekért felelős államtitkár a lapnak azt mondta: a meglévő tenger alatti csővezeték ideális arra, hogy a szigetekre is eljusson a szélessávú internet. Különben túl sokba kerül az optikai kábelt olyan távoli szigetekre elvezetni, mint Vis vagy Lastovo szigete – tette hozzá Parić, aki szerint manapság megoldható, hogy a csőben lévő rézhuzalokat optikai kábelre cseréljék.
Kiépítése után a közigazgatás és az állami cégek a fizetős szolgáltatók helyett az állami hálózatot használnák. Ez a rendszerkapacitások 10 százalékát venné igénybe, a többit az állam bérbe adná.

 

{fcomments}