Tisztújító közgyűlések a HMDK-szervezeteknél

0
207
Pélmonostor

A hét végén a pélmonostori és kiskőszegi HMDK-szervezetek tartottak tisztújító közgyűlést, valamint a Lipiki Magyarok Közössége is ülésezett.

Vasárnap délután a pélmonostori Magyarok Otthonában tartott tisztújító közgyűlést a HMDK helyi alapszervezete. Az összejövetelen a szervezet új elnököt és alelnököt választott, valamint értékelték az elmúlt évet. Az elnöki tisztségben a leköszönő Jankovics Róbertet Kovács Ferenc váltja, a szervezet alelnökei pedig Kovačević Anna és Matijević Olivér lettek.

– Szervezetünk mögött egy rendkívül jelentős év van, hiszen az albérlőként eltöltött hosszú évek után végre saját tulajdonú új székházhoz jutottunk. Jól szerepeltünk az önkormányzati választásokon, két képviselőt juttattunk be a városi tanácsba, azzal, hogy egyikük a képviselő-testület alelnöki posztját is betölti. Külön öröm számunkra, hogy leköszönő elnökünk, Jankovics Róbert lett az országos szervezet elnöke. Ami a munkát illeti, továbbra sincs szándékunkban pihenni, hiszen ezt a csodás épületet meg kell töltenünk tartalommal – nyilatkozta Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke.

Kiskőszeg

A kiskőszegi HMDK-ban is tisztújító közgyűlést tartottak, ahol elsőként a beszámolókat hallgatták meg a jelenlévők. Számukra 2017 mozgalmas esztendő volt, számos rendezvényt bonyolítottak le, valamint tagságuk is bővült. Tavasszal ifjúsági tánccsoportot, ősszel pedig gyermektánccsoportot is létrehoztak, valamint sikerült a székházukat is fejleszteniük. Ami az idei évet illeti, folytatni kívánják a megkezdett munkát, idén is sor kerül hagyományos rendezvényeikre, és terveik szerint új népviseletet szereznek be tánccsoportjaiknak. Az ülés második felében került sor a tisztújításra, ahol a testület újraválasztotta a régi elnököt, Virág Tibort, valamint a két alelnököt, Sipos Sándort és Farkas Ibolyát.

– A vezetőségben nem történt jelentős változás, ami számunkra megerősítést jelent, hiszen stabil alapokon és jó csapattal folytathatjuk az idén is a munkát, ami a kultúránk, hagyományaink és nyelvünk megőrzését jelenti itt, Kiskőszegen – mondta Sipos Krisztina, a szervezet titkára.

A gyűlésen jelen volt Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a HMDK elnöke, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, valamint Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója is.

A lipiki magyarok is üléseztek

A hét végén tartotta közgyűlését a Lipiki Magyarok Közössége is, akik szintén egy eredményes évről számolhattak be. Mindez többek között a HMDK támogatásának is köszönhető, amelyhez nemrég csatlakozott ez a szórványmagyarokat tömörítő szervezet Szigeti István elnök vezetésével. Az egyesület további támogatása is biztosított, ezt Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a jenlétével is alátámasztotta, valamint a magyarság számára fontos megvalósult és folyamatban lévő beruházásokról is beszámolt.

Az ülésen részt vett még Slobodan Katunar, Lipik alpolgármestere, aki elismerően szólt a lipiki magyar szervezet munkájáról.