Terepgyakorlat a szerkesztőségünkben

0
44

Az eszéki egyetem magyar nyelv és irodalom tanszékének negyedéves hallgatói a múlt héten szakmai gyakorlaton vettek részt szerkesztőségünkben. Az egyetemisták az újságírói alapismeretek mellett betekintést nyerhettek a Drávatáj készítőinek munkájába is.

A Multimédia alapjai elnevezésű kurzus keretein belül egynapos szakmai gyakorlaton vehettek részt az eszéki magyar tanszék negyedéves diákjai. A gyakorlat során először újságunk szerkesztőgégével ismerkedtek meg a hallgatók, majd pedig a Drávatáj magazinműsor kulisszái mögé is sikerült betekinteniük. Kipróbálhatták magukat műsorvezetőként és riporterként, valamint az operatőri munkába is belekóstolhattak.

– Régóta tart az Új Magyar Képes Újság, valamint a Drávatáj együttműködése az eszéki magyar tanszékkel. Diákjaink évek óta előszeretettel járnak szakmai gyakorlatra a szerkesztőségbe, ahol a gyakorlatban is megtapasztalhatják, hogy milyen is az újságírás vagy a tévéműsor-szerkesztés. Az órákon elsajátított ismereteket az ilyen terepgyakorlatokon kipróbálhatják a hallgatók – tudtuk meg Molnár Ljubić Mónikától, a tanszék tanárától, aki elárulta, hogy a diákok közül többen a kötelező 65 órás szakmai gyakorlatukat is a szerkesztőségben töltik.

A résztvevő egyetemisták nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták a több éves gyakorlattal és szakmai tudással rendelkező újságírókat. Nagyon tetszett nekik a terepmunka, a legtöbben a stúdiós képzésnek örültek.

A magyar nyelv és irodalom tanszék vezetői ezzel is azt bizonyítják, hogy számukra nagyon fontos az intézményükből kikerülő diákok alapos felkészítése, hiszen az elméleti tudásanyagot a gyakorlatban is kipróbálhatják, és ezáltal növekszik a versenyképes szakmai kompetenciájuk is.