Tengermelléki magyarok Baranyában

0
274

A HMDK Isztria és Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének tagjai a hét végén baranyai (drávaszögi) kiránduláson vettek részt. A Kopácsi-rét szépségeivel való ismerkedés mellett a rét melletti falu legnagyobb rendezvényére, a Kopácsi Halásznapokra is ellátogattak.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) alapszervezeteinek nagy része a Baranya-háromszög és Szlavónia területén működik, de több egyesületük a tömbtől távolabb, a szórványban tevékenykedik. Ezek egyike a HMDK Isztria megyei egyesülete, amely az elsők között alakult meg a tagszervezeteik közül. Két évtizede a kulturális értékek közvetítése és a magyar közösség megtartásának a szándéka vezérli őket. Csakúgy, mint a Tengermelléki-fennsíki megyei egyesület tagjait. A két tagszervezet között nagyon jó az együttműködés, így gyakran vesznek részt közös programokban. A múlt hétvégén is közös baranyai kirándulást szerveztek, a Kopácsi-rét szépségeivel ismerkedtek és ellátogattak a Kopácsi Halásznapokra is.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK ügyvezető elnöke elmondta, a szervezet számára különösen fontosak ezek az egyesületek, amelyek az utolsó mentsvárai a szórványban élő magyarságnak. Így fokozott figyelmet szentelnek nekik, mindenben segítik őket, és a továbbiakban is számíthatnak a szervezet támogatására. A tengermelléki magyarokat a Kopácsi-rétbe is elkísérte.

Egy napot Pécsett is eltöltöttek, ahol a két HMDK-szervezet vezetőjét fogadta Vesna Haluga pécsi horvát főkonzul asszony, akivel jó kapcsolatot ápolnak a rijekai magyarok. Itt beszéltek tervezett programjaikról, és további közös projektekről is egyeztettek.

– Haluga asszony nagyon segítőkész volt, és tanácsokkal is ellátott bennünket. A pécsi városnézés után Vukováron keresztül utaztunk haza, ahol az ottani magyarokat is meglátogattuk, megcsodáltuk pazar székházukat és szorgalmas munkájukat – mondta Viola Éva.