Telt ház előtt mutatták be a Csúzai füzetek 4. részét

0
83
Varga György, Reppmann Dékány Zsuzsanna, Pasza Árpád, Dudás Károly

Szombaton került sor a Csúzai füzetek-sorozat 4. részének bemutatójára a csúzai tűzoltóotthonban. A Jókai Mór Kultúregyesület szervezésében megvalósult rendezvényen a szerkesztők, Reppmann Dékány Zsuzsanna, Pasza Árpád és Varga György mellett Dudás Károly neves vajdasági író, publicista méltatta a kiadványt.

Múltunk ismerete mindannyiunk számára fontos, különösen, ha egy olyan kis közösségről van szó, mint amilyen Csúza is. Jövője csak annak a közösségnek van, amely igenis büszke a múltjára, amely közösségnek van mire építenie.

– Úgy érzem, Csúza bizonyos értelemben szerencsésnek mondható, mert valóban föltárták a múltját. Ebben nagy szerepe volt Reppmann Dékány Zsuzsannának, az ő érdeme ez a kis füzet, azt hiszem, hogy a csúzaiak büszkék lehetnek a múltjukra, őseikre és azokra is, akik a falu történetét feltárták, feldolgozták – mondta Pasza Árpád a Drávatáj televíziós magazinműsornak a bemutató kezdete előtt. A tűzoltóotthon zsúfolásig megtelt közösségi termében lezajlott eseményen ott volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.

A szervezők Dudás Károly vajdasági írót, publicistát is meghívták a bemutatóra, felkérték, mondjon néhány szót a kiadványról, hiszen Csúza közössége nem ismeretlen számára. Ötven évvel ezelőtt járt először Csúzán, s azóta ápol barátságot a falu lakosaival. Lapunknak nyilatkozva elmondta, legújabb könyvének, mely összegyűjtött műveit tartalmazza, nagyjából a fele a Drávaszögről szól, egyebek közt Csúzáról is, amelyet egyszer itt is bemutatna.

– Örülök, hogy megtiszteltek azzal, hogy mondjak valamit a Csúzai füzetekről, hiszen ismerem őket, elküldték a negyedik kiadvány anyagát is. Azt hiszem, nagyon fontos egy közösség önismeretével kapcsolatban az, hogy törődik önmagával, komolyan veszi önmagát. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek megint, szólhatok néhány mondatot a könyvvel kapcsolatban, és arról, hogy milyen csodálatos gazdagságú ez a közösség – nyilatkozta lapunknak Dudás Károly.

Azt is elmondta, szeretné, ha „újrakötöznénk” azokat a szálakat, kapcsolatokat, amelyeket a 90-es évek háborúja szétszaggatott.

A bemutatón Reppmann Dékány Zsuzsanna, a Csúzai füzetek szerzője a kiadvány keletkezésének körülményeiről beszélt, majd a könyv tartalmát is ismertette röviden. Pinkert Ilona, a Pódium Amatőr Színjátszó Társulattól és a Hajnalcsillag gyermektánccsoport néhány tagja – Fica Lili, Fica Glória és Pinkert Anna – pedig a könyvből felolvasott részletekkel színesítették a műsort.

Reppmann Dékány Zsuzsannától megtudtuk, régen felmerült már a gondolat, hogy írásba foglalják Csúza múltját.

– A hétszázötvenedik évfordulóját ünnepeltük a falu fennállásának, amikor megszületett az ötlet, először monográfiában gondolkodtunk. Egy ilyen kiadvány azonban túl sok időt, pénzt és adatgyűjtést igényelt volna egyszerre, ezért úgy döntöttünk, füzetek formájában dolgozzuk fel falunk történetét. Így jutottunk el a sorozat negyedik részéig – mondta lapunknak Reppmann Dékány Zsuzsanna.

A negyedik füzet fő témája a csúzai iskola és az óvoda története, de a falu iparosai is helyet kaptak benne, megemlékezik Tóth Lajos egyetemi oktatóról, Csúza híres szülöttjéről, A megsárgult papírokat lapozgatva… című rész pedig a régi csúzaiak írásba foglalt fontos eseményeit, gondolatait, érzéseit őrző érdekes feljegyzéseket gyűjti egybe.

A szerzőtől megtudtuk, feldolgozásra vár többek között a csúzai református egyház története, amely szorosan összekapcsolódik a falu és az iskola múltjával is, amely 1920-ig egyházi tanintézmény volt.

Ez, illetve sok más téma talán majd a sorozat következő részében lát napvilágot. Zsuzsanna asszony bízik benne, lesznek szerkesztők, akik egyszer folytatják majd az általa megkezdett munkát.

A bemutatón az is elhangzott, tervezik egy Csúzáról szóló monográfia kiadását is, melyben az eddig megjelent Csúzai füzetek anyaga kap majd helyet.