A téli hagyományokat ápolták Kopácson

0
376

Az őszi munkák végeztével beköszönt a téli csendesebb időszak, helyet adva sok szép ünnepünknek, népi hagyományainknak. Végre jut idő a ház körüli és a belső munkákra, összejövetelekre, disznótorokra. A téli hagyományok ápolása volt a célja a hét végén tartott kopácsi rendezvénynek is.

Elődeink idejében ilyenkor a szokásos házi munkák mellett szőttek-fontak, összejártak a fonókba, közösen dolgoztak, énekeltek, meséltek, így jobban telt az idő. A termőföld is megpihent, az állatok téli szállásukon várták a tavasz beköszöntét. A Kopácsi-rét területén egykoron dívott téli szokások ápolása céljából gyűltek össze Kopácson a hét végén, a kétnapos program egyik része a disznótoros hagyományok felelevenítése volt.

Farahó Zsolt, az esemény főszervezője, a HMDK kopácsi alapszervezetének az elnöke elmondta, két évvel ezelőtt kerítettek sort az első kopácsi disznótoros fesztiválra, amelynek a versengés és hagyományápolás mellett az volt a célja, hogy összehozza a különböző térségek képviselőit a gasztronómia jegyében. Most ezt a rendezvényt téli hagyományok bemutatásával bővítettek.

– Szeretnénk, ha ezeket a régi hagyományokat a fiatalok is megismernék és tovább éltetnék. Ma már egyre kevesebb a disznóvágás a mi falunkban is. Így most a program szombati napján ebből tartottunk bemutatót, a helyi csapatok mellett Várdaróc, Szentlászló, a vajdasági Kupuszina és a magyarországi Kistarcsa csapatai vettek részt a rendezvényen – mondta Farahó Zsolt, aki hozzátette azt is, hogy ezek a régi szokások, foglalatosságok egykor természetesnek számítottak és kötődéseket hoztak létre az emberek között. A közösségformálás mellett a korabeli ember és a természet szoros viszonyára is rávilágítottak.

Ezekről a ma már feledésbe merülő tevékenységekről, az egykori téli szokásokról az idősebbek meséltek a jelen lévő fiataloknak. Megtudhatták azt is, hogy a mindennapi élet tevékenységeiből a család minden tagjának ki kellett vennie a részét, mindenkinek megvolt a feladata a legeltetéstől a gyümölcs betakarításán át a legbonyolultabb munkákig.

– Úgy vélem, hogy a folklór mellett fontos azoknak a dolgoknak is a megismertetése a fiatalokkal, amelyek őseink mindennapjait jellemezték, s amelyek még nem is olyan régen természetes módon öröklődtek apáról fiúra. Mivel mára ez a népi tudás kiveszőben van, a célunk az volt, hogy ezeknek egy kis részét rendezvénybe „foglalva” bemutassuk, méghozzá olyanok közvetítésével, akik még őrzik ezeket az értékeket, legyen az mesterség vagy hagyományos étel – fejtette ki Farahó Zsolt, aki rendkívül sikeresnek értékelte a rendezvényt, amelyet jövőre újabb elemekkel szeretnének bővíteni.

Az eseményen részt vett Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese is. A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósult meg.