Táncok, dalok és színdarabok alkották a sepsei kultúrest programját

0
234

A

sepsei alapszervezete szombaton tartotta Őszi kultúrest című rendezvényét. Egy színes műsort láthatott a közönség, hiszen a programban néptánccsoportok, kórusok és színjátszó körök is felléptek.

Már fél évtizede a sepsei HMDK-alap-szervezet kultúrestet tart ősszel. A műsorban bemutatkozási lehetőséget kapnak a környékbeli színjátszó körök, tagjaik vidám, humoros jeleneteikkel csalnak mosolyt a nézők arcára a borongós időben. Emellett más műfajok képviselői is színpadra állnak ilyenkor. A házigazdák, a sepsei népdalkör is minden alkalommal fellépője a műsornak.

Az idei kultúrestre is érdemes volt ellátogatni, a szervezők most is arra törekedtek, hogy minél tartalmasabb legyen a műsor. A programot a HMDK és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A műsort a sepsei népdalkör és az Alfalusi Vegyes Kar nyitották meg O. Kettős Zsuzsanna vezetésével. Az újbezdáni és csúzai színjátszók könnyed, vidám jelenetekkel szórakoztatták a közönséget, egy-két zenés produkciót is láthattak a résztvevők.

Először lépett színpadra Sepsén a dályhegyi kultúregyesület ifjúsági tánccsoportja és a kiskőszegiek is, akik két együttessel érkeztek, a felnőtt és az idén alakult gyermektánccsoport is bemutatkozott.

A fellépések előtt Rabbi Ferenc, a sepsei egyesület vezetője és Jankovics Róbert köszöntötték az egybegyűlteket.

Parlamenti képviselőnk a sepsei HMDK-alapszervezet munkáját méltatta, elmondta, sok jó embert és egy életképes egyesületet ismert meg, melyet biztosított további támogatása felől, akárcsak az összes többit, amelyek a horvátországi magyarság érdekében dolgoznak.

– Identitásunk megőrzése érdekében szükség van a maihoz hasonló programokra, az én feladatom pedig az, hogy megteremtsem ehhez a feltételeket.  Úgy tűnik, ez sikerült, hiszen soha ennyi magyar hagyományőrző rendezvény Horvátországban nem volt, mint mostanában – hangsúlyozta beszédében Jankovics Róbert.

Rabbi Ferenctől megtudtuk, novemberben rendezik a népdalkörök találkozóját, majd székházukkal kapcsolatban elmondta, jelenleg is dolgoznak a felújításán, remélhetőleg télen már egy helyiséget használatba is vehetnek. Itt tartja majd népdalkörük is a próbákat.

A renováláson és a kórustalálkozón túl még számos programtervük van a jövőre vonatkozóan, amelyekkel tartalmasabbá tehetik közösségük életét.