Szólj síp, szólj! – népzenei vetélkedő Újvidéken, horvátországi résztvevőkkel

0
107

A Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőt 33. alkalommal tartották meg Újvidéken, amelyen mintegy félezer kis zenész és népi énekes vett részt. Az Újvidéki Rádió M-stúdiójában megtartott eseményre Kárpátaljáról, Moldvából és Horvátországból is érkeztek versenyzők.

A nagy múltú vetélkedőre az idén több mint 110 műsorszámot jelentettek be a Kárpát-medencéből, melyeket egy hattagú zsűri értékelt. A fellépőket négy kategóriába osztották: népzene, népdal, valamint szólisták és csoportos előadók.

Horvátországot az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ, valamint a Laskói Általános Iskola diákjai képviselték. Utóbbi tanulói, Varga Dorotea Panna és Potalec Nika drávaszögi népdalokat adtak elő duettben. Produkciójukat a zsűri ezüstéremmel jutalmazta. Az eszéki oktatási központból három diák vett részt a versenyen: Barač Tena korosztályában egyéni kategóriában ezüstérmes lett, míg Jurić Blanka és  Andócsi-Tar Bendegúz a harmadik helyezést szerezték meg.

– A Vajdaságban nagy hagyománya van az ehhez hasonló népzenei vetélkedőknek, melyre idén először más határon túli régiókat is meghívtak. Számunkra természetes volt, hogy eleget teszünk a meghívásnak. A versenyre drávaszögi népdalokkal készültünk, melyek elnyerték a közönség és a zsűri tetszését is – mondta Ognjenović Zsuzsanna, a laskói diákok felkészítő tanára, hozzátéve, hogy a diákok az eseményt záró gálaműsoron is részt vettek.