A szlavóniai magyarok a két világháború között

0
531

A kelet-szlavóniai magyarok a két világháború között – ez a címe annak a könyvnek, amely a Zrínyi Magyar Kultúrkör és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) kiadásában jelent meg.

A horvát-magyar kétnyelvű könyv egy történelmi forrásdokumentumon alapszik, melyre dr. Nyári Denisz, az eszéki egyetem docense doktori disszertációjához való kutatómunkája során bukkant a budapesti Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában.

Az általa gyűjtött anyagot az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör és a HMDK adta ki, a nyomdai munkát az eszéki Studio HS Internet d. o. o. végezte. A forráskötet publikálása az Országos Széchényi Könyvtár hozzájárulásával történt.

Jukić Zita

– A szlavóniai magyarság történetéről szóló irodalom hiányos, ezért minden, ezzel a témával foglalkozó anyag megjelentetése nagy jelentőségű. A horvát és magyar történetírás nem mindig egyezik, a most megjelent kétnyelvű kiadás pedig lehetővé teszi, hogy a magyar és horvát kutatók is hiteles képet kapjanak a kelet-szlavóniai magyarság két világháború közötti helyzetéről – nyilatkozta lapunknak Jukić Zita, a Zrínyi Magyar Kultúrkör elnöke, a könyv szerkesztője.

A Nyári Denisz által talált akták Deák Imre jegyzeteit tartalmazzák, amelyeket az 1930-as években Kelet-Szlavóniában készített. Az eredeti magyar szöveget Nyári Denisz saját átírásban, a horvátot pedig saját fordításban közli, igyekezve minél pontosabban visszaadni az eredeti textust.

A könyv összefoglalja Deák Imre terepkutatásait az általa bejárt települések (Lacháza, Haraszti, Szentlászló, Eszék, Rétfalu, Selci Đakovački, Ivanovci Đakovački, Čakovci, Ójankovác) szerint. Beszámol mindegyik település rövid történetéről, korabeli közigazgatásáról, a lakosság társadalmi-gazdasági helyzetéről, vallási összetételéről, oktatásáról stb.

A kiadvány nem csak a szlavóniai magyarokról nyújt új ismereteket, de esélyt teremt a horvát és magyar történetírás közötti párbeszéd és együttműködés kialakítására is.

Jukić Zita lapunknak elmondta, a könyvhöz egyelőre a Zrínyi Magyar Kultúrkörben juthatnak az érdeklődők, valamint az őszi könyvbemutatókon lesz majd kapható.