Szlavóniai és baranyai körúton a zágrábi magyar kultúrkör színjátszói

0
175
07-adysok-1

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját, ezért elmondható, hogy a horvátországi magyarság legrégebben működő művelődési egyesületéről van szó. Irodalmi szakkörük műsorai mindig nagyszámú közönséget vonzanak az egyesület helyiségébe. Szelmann Mariann elnök és Réber László szakcsoportvezető kíséretében egy rövid összeállítással most hozzánk, Szlavóniába és Baranyába is ellátogatott irodalmi színpaduk.

Szombaton este Kopácson lépett fel a zágrábi Ady Kultúrkör színjátszó és zenei szekciója. Népdalcsokorral, versekkel, nótákkal és a Csárdáskirálynő betétdalaival örvendeztették meg a szépszámú közönséget.

Szelmann Mariann, az Ady Endre Kultúrkör elnöke elmondta, hogy az egyesület 1932-ben alakult, és egész évben 80. szülinapjukat ünneplik. Kopácsra és Harasztiba annak az összeállításuknak a rövidített változatával jöttek, amelyet júniusban székhelyükön saját tagságuknak már előadtak.

Az egyesületbe olyan tagok is járnak, akik ott tanultak meg magyarul, de sok a vegyes házasságból született gyerek is, sőt magyarországi tagjaik is vannak a kultúrkörnek, akik valamilyen oknál fogva most Zágrábban élnek, tanulnak vagy éppen dolgoznak.

Réber László lapunknak elmondta, pillanatnyilag három működő szakköre van az egyesületnek, ebből kettő művészeti, egy pedig a sportra fókuszál. Nagyon örülnek annak is, hogy mind a színjátszó, mind a zenei szakcsoportnak van utánpótlása: kisiskolások, de óvodás korú gyerekek is eljárnak az egyesületbe. Hozzátette, hogy a szakkörök munkájában a zágrábi hungarológia szakon tanuló diákok is részt vesznek, ami számukra is hasznos, hisz így fejleszthetik az egyetemi tanulmányaik alatt megszerzett tudásukat.

Az Ady Endre Magyar Kultúrkör tagjai a kopácsi Arany János Kultúregyesület vendégi voltak szombat este. Vasárnap délelőtt Harasztiban, a járási szintű Ady Endre Kultúregyesület vendégeiként léptek fel, a szlavóniai magyarok nagy megelégedésére. A zágrábiak a jövőben is folytatni szeretnék az országjárást, és továbbra is jó kapcsolatokat szeretnének ápolni a szlavóniai és baranyai magyarsággal.

{fcomments}