Szervezetbe tömörültek a kézimunkázó asszonyok Vörösmarton

0
113
07-vrsmarti-kezimunka-2

December 7-én volt az alakuló ülése a „Krila leptira“ (A lepke szárnya) nevet viselő vörösmarti szervezetnek, melyben a kézimunkázó asszonyok kamatoztathatják tehetségüket.

A szervezetalakítás ötletgazdája a vörösmarti származású Hajduković Mária, akit elsősorban az a cél vezérelt, hogy  a falvakban élő nők hátrányos helyzetén változtatni lehessen. A szervezet főbb tevékenységei formái a varrás, a hímzés, az üvegfestés, különböző díszek készítése természetes alapanyagokból. Ezeken a területeken fejleszthetik technikájukat a tagok csoportos tevékenység formájában, ami egyrészt kikapcsolódást nyújt számukra, de a fő cél, hogy idővel pénzszerzési lehetőséget kovácsoljanak belőle. Egy szövetkezetet szeretnének létrehozni, melyben álláslehetőséget biztosíthatnak az erre igényt tartóknak, ezáltal több munkanélküli asszony problémája oldódhatna meg. A szövetkezeten belül aztán már nemcsak a kézimunkával készült textíliák, hanem a lekvár, a befőtt, a fűszerpaprika és az ide tartozó élelmiszerek gyártói is kínálhatnák termékeiket, méghozzá a külföldi piacon is. Jelenleg 26-an kapcsolódtak be, Vörösmarton kívül más falvakból is csatlakoztak az egyesülethez.

– A hagyományos baranyai mintákkal készült munkáinkkal a több mint százéves örökség megőrzése és népszerűsítése a célunk. Sajnos idehaza nem értékelik annyira a kézimunkákat, viszont a nyugati országokban annál nagyobb kereslet van ezekre a tárgyakra. Kapcsolatban állunk egy stuttgarti, erre specializálódott üzlettel, melyen keresztül a jövőben talán lehetőségünk nyílik külföldön is értékesíteni munkáinkat – mondta lapunknak Hajduković Mária.

Az újonnan létrejött szervezet Győrfi Jolán jóvoltából jutott hozzá ahhoz a műhelyhez, ahol ezentúl hetente összejárhatnak dolgozni a tagok. A múlt hónapban rengeteget fáradoztak az épület javításán, melyben december 16-án rendezték első kiállításukat. A kis termet ízlésesen rendezték be, falait pedig szebbnél szebb mintás asztalterítők, falvédők, festett tányérok és dísztökök, száraz levelekből meg szalvétatechnikával készült képek díszítik. Mivel a közelgő ünnep jegyében zajlott a megnyitó, természetesen a karácsonyi dekoráció sem maradt el. A helyiség hamar megtelt érdeklődőkkel, akiket süteménnyel és itallal kínáltak a házigazdák.

– Sokan segítettek abban, hogy saját termünk lehessen. Ezúton is köszönöm Győrfi Jolánnak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta az épületet, és mindazoknak, akik segítettek a felújításában és a berendezésében, valamint idősb és ifjabb Gerstmajer Mihálynak, Varga Ferencnek és Martin Károlynak, hogy támogatták a kiállítást – mondta Takács Jelena, a szervezet elnöke.

 

{fcomments}