Szentmise Jézus szíve napja alkalmából Darázson

0
152
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Darázs-Hercegmárok Hagyományőrző egyesület pénteken tartotta Jézus szíve-napi szentmiséjét a darázsi katolikus templomban. A vallási ünnep alkalmából sorra kerülő rendezvény a darázsi magyarok életében nagy fontossággal bír.

A darázsi Jézus Szíve katolikus templom az első világháború előtt épült Újlaki Kornél Dezső plébános kezdeményezésére, a Báni-hegy északi oldalán. Ma is jelentős szerepe van a darázsi magyarok életében, a Darázs-Hercegmárok Hagyományőrző Egyesület a HMDK-val közösen itt ünnepli minden júniusban Jézus Szíve napját.

A Jézus szíve-tisztelet az újabb kor egyik legelterjedtebb áhítata, vallásos mozgalma, mely a társadalom erkölcsi megújulásához kapcsolódik. Abból a törekvésből fakad, hogy Jézus benső világába, lelkiségébe, szándékainak és érzelmeinek ismeretébe behatoljunk, és Krisztushoz való viszonyunkat ennek megfelelően mélyítsük el.

A szentmisét Andrási Gyula főtisztelendő celebrálta. Részt vett rajta Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is, aki lapunknak nyilatkozva elmondta, Jézus szíve napját rendszeresen megünneplik Darázson, ilyenkor a magyar nyelvű szentmise után fogadást is tartanak, valamint hogy ez az itt élő magyarok számára a legfontosabb közösségi esemény, melyre minden évben sokan összegyűlnek. A templom padsoraiban idén sem csak a darázsiak foglaltak helyet, hanem a környékbeli településekről is érkeztek résztvevők.

A vallási eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.