Szente Vajk heti ajánlója

0
154
Szente Vajk

A Magyarország szeretlek! műsorvezetője a népszerű vetélkedő felvételének szünetében ajánlotta kedves műsorait.

A hétfői napot böngészve a Rádiószínház műsorán akadt meg a szemem, az adásban a Nemzet Színészét, Avar Istvánt hallhatjuk. Színi akadémista koromban Sinkovits Imrével és Agárdy Gáborral állhattam egy színpadon, sajnos Avar István nem játszott azokban a darabokban. Viszont később színészként nagyon sokszor láttam őt, kiváló alakítást nyújtott drámai, vígjátéki szerepeiben egyaránt. Rendkívül sokrétű volt, az Orfeusz az alvilágban című Offenbach-operettben is fellépett, s e könnyű műfajban is verhetetlen volt (Kossuth Rádió, 13.05).

Kedden a Duna elé ülök le, a My Blueberry Nights – A távolság íze című filmet nézem meg. Választásomat az is motiválja, hogy az egyik kedvenc filmszínészem, Jude Law játssza a főszerepet. Szerencsém volt: Londonban láthattam a művész Hamlet-alakítását, s meggyőződhettem arról, hogy nemcsak filmekben, hanem a színpadon is otthon van. Előadás után felkerestem, s néhány szót váltottam is vele. E találkozáson felbuzdulva kezdtem a filmjeit nézni. Ebben a különös képi világú moziban Jude Law egy melankolikus elgondolkozó „fazont” alakít (Duna, 21.00).

Színészként és televíziós műsorvezetőként is úgy gondolom, fontos feladat a színésznevelés. E missziót a közmédia jelenlegi vezetése is támogatja, így például több fiatal színésznek bemutatkozási lehetőséget nyújt pályája kezdetén. Közöttük Földes Esztert említhetem, aki most szerződött a Centrál Színházhoz, és a képernyőn is gyakran feltűnik. A tehetséges művészt szerdán a 2-es retróban bemondóként is láthatják a nézők (M2, 18.25).

Nyáron ismételték nagy örömömre a Munkaügyek IrReality Show-t. Sok barátom és kollégám szerepel benne, például Kovács Lehel, a Katona József Színház színésze, aki Mucsi Zoltánnal, Elek Ferivel s másokkal alakít emlékezeteset. A műsort nagyon jól vágták, s a végeredmény nem valamilyen amerikai produkciónak a másolata, hanem egy igazi, eredeti, humoros magyar sorozat lett (csütörtök, M1 21.35).

Pénteken az Egy világfi Szegeden című műsort szeretném megnézni. A Magyarország szeretlek! vetélkedőben többször szerepelt megfejtésként a szegedi tudós, Szent-Györgyi Albert neve. A tudományos élet mindig nagyon érdekelt, de minden bizonnyal jóval kevesebbet tudok róla, mint a színházról. Úgy gondolom, a magyar Nobel-díjas életútja sokakkal megszerettetheti a tudomány sokszor zárt világát (Duna, 19.05).

Vasárnapról mit is ajánlhatnék mást, mint a Magyarország szeretlek! show-műsort. Elárulhatom, a több mint egyéves vetélkedő december 9-ei epizódja nagyon humoros lesz, s a felvételen számos neves színész megfordult. Így Nagy Zsolttal, Fodor Annamáriával, Hűvösvölgyi Ildikóval, Janklovics Péterrel, Kis Gergővel, Tóth Augusztával tölthetünk együtt tartalmas estét, apróságokat, fontos dolgokat tudhatunk meg hazánkról. A műsor az önirónia, a tudás, a játék színes ötvözete, s talán ezért is népszerű a nézők körében (M1, 20.15).

 

{fcomments}