Szent Mihály-nap Újbezdánban

0
283

Szent Mihály-napi ünnepséget tartottak Újbezdánban, a honvédő háború utáni visszatérés 20. évfordulója alkalmából. Egy alkalmi műsort követően levetítették a visszatérés utáni első, templomukban tartott szentmiséről készült felvételt.

Régi magyar hagyomány szerint szeptember 29-e Szent Mihály ünnepe. Jelképe hatalmas kardja, amely legyőz minden gonoszt, akaratereje is óriási, mint ahogy ő maga is. Isten iránti hűsége megingathatatlan.

Az újbezdániak 1935-ben épített templomukat Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték fel. A honvédő háborúban a szerb megszállók felgyújtották, csak a csupasz falak maradtak.

1997-től visszatértek az elmenekült lakosok a faluba, akik hamarosan közös munkával eltávolították a templomból a rengeteg hulladékot, s a nagyobb ünnepeket már ott tartották.

Kovács Róbert, Újbezdán akkori polgármestere elmondta, húsz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy a közös templomrendezéssel újra összehozzák a falu népét is. Ez egyfajta jelképe is volt az újrakezdésnek.

Az együttműködés pedig meghozta a várt eredményeket. Azóta ugyanis sok minden történt a településen, most már egy felújított templom áll a hívők rendelkezésére, és a falu  is fejlődésnek indult.

Bognár Attila, a helyi választmány elnöke elmondta, hogy a templom felújítása mellett több utcát is rendbe tettek, a közművesítés is jól halad, működnek a civil szervezetek. Az emberek főleg mezőgazdaságból élnek, az pedig a település jövője számára különösen fontos, hogy sok a fiatal, gyerekes házaspár a faluban.

Szent Mihály napján, a honvédő háború utáni visszatérés 20. évfordulója alkalmából tartott alkalmi műsorban a helyi gyerekek népdalokat adtak elő, színpadra léptek a Szivárvány Népdalkör tagjai is,  az Újbezdán Magyar Kultúregyesület pedig egy régi fényképekből álló kiállítással készült erre a napra.

Ezt követően megnézték a visszatérés utáni első, templomban tartott szentmiséről készült felvételt.

Pálinkás Krisztián, a Baranyaszentistváni Járási Tanács tagja elmondta, hogy ez a nap a település számára nagy jelentőségű.

– Pontosan húsz évvel ezelőtt ezen a napon az ENSZ békefenntartó erőinek, az UNTAES katonáinak a segítségével visszatérhettek a falu elmenekült lakosai, és közösen az itthon maradottakkal, valamint a menekültségből visszatért plébánosunkkal szentmisét tartottunk az akkor még teljesen romokban álló, tető nélküli templomban. Ezt egy nagyszabású társadalmi munka előzte meg, közel húsz pótkocsi hulladékot távolítottak el az emberek, és így lehetővé tették, hogy a falu méltóképpen ünnepeljen – mondta Krisztián.

A húsz évvel ezelőtti szentmiséről készült kisfilm sokak szemébe csalt könnyeket, hiszen olyan személyek is láthatók voltak, akik már nincsenek közöttük, és olyan emlékek törtek felszínre, amelyeket máig nem tudtak elfelejteni.