Szent László-kiállítás Pélmonostoron

0
165

A Szent László-emlékév alkalmából 2017 végén „Tiszta hittel, erős kézzel” címmel kiállítás nyílt Pélmonostoron a helyi magyarok új székházában. A közönség a lovagkirály legendáit ábrázoló gyönyörű freskók fotóiból és az életét elmesélő tablókból készült vándorkiállítás anyagát tekinthette meg egy héten át.

A Kárpát-medencét körbejáró vándortárlat utolsó állomásaként érkezett Pélmonostorra, hogy bemutassa az itteni magyaroknak nemzeti történelmünk kiemelkedő királyát és az egyik legnépszerűbb magyar szentet, aki uralkodása révén méltán lett a közép-európai nemzetek összetartásának és együttműködésének szimbóluma.

Szent László király fontos szerepet játszott a horvát történelemben is. Az ő nevéhez fűződik többek között a zágrábi püspökség megalapítása, valamint a vármegyerendszer horvátországi kialakítása is. Árpád-házi Szent László egyfajta kapocs a két nép között, amit a kiállítás anyaga is bemutat.

A kiállítást Magyarország eszéki főkonzulátusának első embere, De Blasio Antonio nyitotta meg. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, valamint Goran Hes alpolgármester is.

A HMDK pélmonostori alapszervezete és az eszéki magyar főkonzulátus közös rendezvényét a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.