Szelektálás: újdonságok

0
294

November elsején lépett életbe az a törvény, mely az európai uniós előírások értelmében arra kötelezi a kommunális vállalatokat, hogy az elszállított nem szelektált szemét mennyisége után számlázzák szolgáltatásaikat. A Baranya-háromszögben egyelőre nem változik semmi, a nagyobb városokban viszont fokozatosan áttérnek az új módszerre.

Napjaink egyik legkomolyabb természeti problémája a környezetszennyezés, mely nagymértékben hozzájárul földünk felmelegedéséhez, az éghajlatváltozáshoz és az egyre szeszélyesebb időjáráshoz. Mi, hétköznapi emberek ugyan nem sokat tehetünk a kialakult helyzet ellen, ám törekedhetünk saját mikrokörnyezetünk megóvására, amit a legegyszerűbben a háztartási hulladék szelektálásával tehetünk meg. Ezt ösztönzi a november elsején életbe lépő törvény is, mely kötelezővé teszi a kommunális vállalatoknak a kedvezményes szemétszállítást azok számára, akik szelektálnak. A törvény értelmében a háztartási hulladékot tartalmazó (zöld) kukákat csippel kell majd ellátni, melyen keresztül a szemétszállító munkások minden egyes ürítést regisztrálnak, és az alapján állapítják majd meg a szemétdíjat. A törvény abból indul ki, hogy azok, akik szelektálnak, nem töltik meg minden héten háztartási hulladékkal a kukájukat, ezért ezeket ritkábban kell majd elszállítani.

Eszéken már folyik a kukák csippel való felszerelése

Eszéken már egy éve folyik a kukák csippelése, és már a város nagy részét sikerült lefednie a helyi kommunális vállalatnak, az Unikomnak, ám a mennyiség szerinti számlázás még nem lépett életbe, mivel a városi tanácsnak jóvá kell hagynia az új árakat, erre valószínűleg a jövő év elején kerülhet sor.

Baranyában egyelőre nem lesz változás

Lapunknak Damir Paulić, a baranyai kommunális vállalat, a Baranjska čistoća igazgatója  elmondta, hogy a vállalatuk hatáskörének a területén jelenleg a 2015-ben elfogadott árak vannak hatályban, melyek a legjutányosabbak Horvátországban, és egyelőre nem tervezik a csippes kukák bevezetését. Ezt forráshiánnyal indokolta, ugyanis a technológia beszerzése és a kukák csippel való ellátása sok pénzbe kerülne, amire egyelőre a vállalatnak nincs pénze. Az igazgató továbbá azt is hozzátette, hogy bízik a helyi önkormányzatok segítségében, mivel nem szeretnék a lakossággal megfizettetni a modernizáció költségeit.

Újrahasznosított műanyagból utat!

A műanyaghulladék a szelektálás után is sok fejtörést okoz, ugyanis nem mindent lehet újra hasznosítani. Egy indiai vegyészprofesszor nemrégiben egy forradalmi ötlettel állt elő, melynek lényege, hogy hagyományos aszfalt helyett újrahasznosított műanyaggal ötvözött aszfaltot használjanak ezentúl az utak építéséhez. Ez a módszer azért is forradalmi, mivel nem csak olcsóbb, de tartósabb is a hagyományos technológiáknál, és ráadásul a műanyaghulladék problémáját is megoldanák vele.