Székházuk és viseletük fejlesztésébe fektették a támogatást

0
298

A vukovári Magyar Ház mára Vukovár-Szerém megye magyarjainak a központja lett, így pályázati forrásból igyekeznek alkalmassá tenni nagyobb csoportok fogadására is. A Vukovári Magyarok Egyesülete ruhatárát is bővítették a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően.

A Vukovári Magyarok Egyesülete 2008-as megalakulása óta nagyszerű eredményeket ért el a vukovári és a megyei magyarság közösséggé formálásában. 2013-tól saját székházhoz jutottak, amelyet pályázati lehetőségek révén folyamatosan fejlesztenek. A vukovári Magyar Házat tavaly tavasszal avatta föl Kövér László, a magyar Országgyűlés és Željko Reiner, a horvát szábor akkori elnöke.

Itt tartják rendszeres összejöveteleiket, ünnepi megemlékezéseiket, ezenkívül irodalmi esteket, kultúrműsorokat rendeznek a falai között. Kiemelkedő rendezvényeik a magyar est, valamint a vukovári magyar bál, amely a régió legnagyobb ilyen jellegű eseményévé nőtte ki magát. Nyílt napjaik során a többségi nemzet számára igyekeznek bemutatni magyar hagyományápoló tevékenységüket, és ezt a célt szolgálja az a temérdek vendégszereplés is, amelyeken kórusuk részt vesz minden évben.

Munkájukat elismeri a magyar állam is, amely különböző forrásokból anyagilag támogatja az egyesületet. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél elnyert támogatást idén is hasznos és szükséges fejlesztésekbe fektették.

Jakumetović Rozáliától, az egyesület elnökétől megtudtuk, a támogatásból ezúttal fellépőruháikat újították föl, illetve a székházuk udvarát fejlesztették. A pavilont, mely nyáron hűs helyet biztosít a szabadtéri programokhoz, műanyag fóliával fedték le, hogy az év hidegebb részében is tudjanak nagyobb csoportokat is fogadni. A fűtést itt gázkályhával oldják meg, melyet szintén a támogatásból vásároltak, akárcsak az asztalokat és székeket.

Ami a viseletet illeti, Rozália asszony elmondta, két új fellépőruhájuk lesz a támogatásnak köszönhetően.

– A ruhavásárláson takarékoskodni is tudtunk, mégpedig úgy, hogy ruhaanyagot vettünk, melyet egyesületi tagjaink saját kezűleg varrnak meg – mondta az egyesület vezetője, hozzátéve, a munka nagy részével végeztek, és teljesen el fognak készülni a viseletekkel az adventi szereplésre. Legközelebb október 23-án tartanak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, 25-én pedig irodalmi estre kerül sor.