Százöt diák szavalta Petőfi költeményeit

0
109
PB304397

Megtartották a hetedik magyar-horvát versmondó versenyt

November 30-án az eszéki magyar iskolaközpontban hetedik alkalommal rendeztek kétnyelvű versmondó versenyt, amelyen mintegy száz általános és középiskolás diák szavalta Petőfi Sándor verseit.

A szavalóversenyre, amelyet tavaly anyagi okok miatt nem tudtak megrendezni, hetedik alkalommal került sor. Érdekessége, hogy az egyetlen magyar tannyelvű középiskolában és az általános iskolákban tanuló diákok, illetve a horvát oktatási nyelvű tanintézményekben fakultatív magyarórákra járó gyerekek mellett horvát anyanyelvű középiskolások is részt vesznek rajta, ők minden alkalommal az adott magyar költő horvátra átültetett verseit szólaltatják meg.

Idén Petőfi Sándor magyar költőóriásra, forradalmárra, a szabadságharc hősére esett a szervezők választása. Így az eszéki iskolaközpontban összesereglett diákok az intézmény által kiadott, az erre az alkalomra készült szavalókönyvben szereplő költemények közül választhattak.

 

A verseny

A versenyzőket és kísérőtanáraikat a szervezők nevében Pasza Árpád magyartanár és Berlančić Mirela horvát szakos tanár köszöntötték, majd korosztályonként külön osztálytermekbe vonultak a diákok.

A horvátra átültetett Petőfi-verseket mondó középiskolások produkcióját Anita Schmidt, az eszéki Horvát Nemzeti Színház művésznője bírálta el. A magyar anyanyelvű középiskolás versmondókat Kispéter Hajnalka, az eszéki bölcsészettudományi kar magyar lektora és Varga Erna, az iskolaközpont pedagógusa értékelte. Az általános iskola felső tagozatán tanuló kisdiákokat háromtagú zsűri bírálta el: Zámecsnik Márta nyugalmazott tanítónő, Ferenc Mária, az eszéki könyvtár munkatársa és Tatai Igor, az intézmény volt diákja.

 

Hat kategóriában hirdettek győzteseket

Az 5-6. osztály magyar anyanyelvű versenyzői közül Klájó Kitti (Laskói Általános Islola), a horvát anyanyelvűek között pedig Grčić Nives (Fran Krste Frankopan ÁI, Eszék) szavalta a legjobban Petőfi költeményeit. A 7-8. osztályosok kategóriájában a Laskói ÁI tanulója, Ljubastyik András győzött, míg a horvát anynyelvűek között a legjobb Ćupić Jasna (HMOM Központ, Eszék) lett. A középiskolások mezőnye nagyon erős volt, itt a magyarul szavalók között az eszéki magyar iskolaközpont diákja, Bálint Viktória nyert, míg a horvát anyanyelvűeknél Ivana Drventić (Középiskolai Diákotthon, Eszék).

 

Az első díjasok tavasszal Kiskőrösre utaznak

Miután Kucsera Bandi igazgató átadta a díjazottaknak a Petőfi-köteteket, bejelentette, hogy az első díjban részesültek – felkészítő tanáraik kíséretében – az intézmény mikrobuszaival, az intézmény költségén Kiskőrösre utaznak, ahol megtekintik a költő szülőházát és a benne működő emlékmúzeumot. Az egynapos kirándulásra jövő tavasszal kerül sor.

PB304410

 

{fcomments}