Szakmai hétvége külhoni magyar fiataloknak

0
279

Kárpát-medencei magyar egyetemisták és főiskolás fiatalok számára tartottak szakmai hétvégét november 24. és 26. között a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága koordinálásában a magyarországi Telkiben.

A „Mi, magyarok – nemzeti identitásunk, közös értékeink” című tanácskozáson 85 külhoni magyar fiatal vett részt, akik hat külhoni régióból érkeztek. Erdélyből 41, a Vajdaságból 16, a Felvidékről 16, Kárpátaljáról 9, Horvátországból 2, a Muravidékről 1 fiatal volt jelen a tanácskozáson. A háromnapos szakmai program keretében előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartottak; a politikai, a történelmi és a vallási témák mellett a jövőről való közös gondolkodás is teret kapott a konferencián. A hallgatók szakmai képzése mellett az államtitkárság célja, hogy elősegítse a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok közösségépítését és a magyar-magyar kapcsolatok erősítését. A szakmai hétvégén Horvátországból a dályhegyi Papp Sindy és a csúzai Hordósi Dániel vett részt.

– Már harmadszor vettem részt a nemzetpolitikai államtitkárság szakmai konferenciáján, és ahogy az előző években már megszokhattuk, idén is nagyon tartalmas és hasznos előadásokat hallhattunk. A kapcsolatépítés szempontjából is hasznosak ezek a rendezvények, hiszen a résztvevő fiatalok a Kárpát-medence leendő magyar értelmiségét alkotják majd – mondta Hordósi Dániel, aki hozzátette, reméli, hogy jövőben is részt vehet ilyen rendezvényen.