Súly alapján fizetünk majd a kukaürítésért

0
429

A „házhoz menős” szelektív hulladékgyűjtés után hamarosan jön a súly alapján fizetett kukaürítés. Ez a fennmaradó, nem szelektált hulladékra vonatkozik. Ezzel az intézkedéssel szeretnék szelektálásra ösztönözni az embereket.

A szelektív hulladékgyűjtés az újrafeldolgozás első lépése. Ennek során a lakosság aktív közreműködésével, anyag szerint szétválogatva gyűjtik a hulladékot, melynek mint másodlagos nyersanyagnak a gazdaság vérkeringésébe való visszajuttatásából komoly környezeti előnyök származnak: jelentősen csökken a gyártás energiaigénye, környezeti terhelése.

Horvátországban pár éve lépett életbe a hulladékgazdálkodási törvény, melynek értelmében minden önkormányzatnak be kellett vezetnie a „házhoz menős” szelektív gyűjtést. A szemétszállítók így most már közvetlenül a házaktól szállítják el a szelektált hulladékot. A papír, a műanyag, az üveg és a fém hulladékot válogatjuk jelenleg szét, valamint a járásoknál komposztáló edényeket is lehetett igényelni. A fennmaradó hulladékot pedig 120 literes kukákban helyeztük ki a házak elé, eddig ennek elszállításáért térfogat után fizettünk. November 1-től viszont már az egész ország területén át kell térni a súly szerinti fizetésre.

Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy az emberek szelektáljanak, és hogy minél kevesebb szemét kerüljön a hulladéklerakókba. A döntéshozók azt ígérik, hogy azok, akik az előírások szerint válogatják, szortírozzák a szemetüket, még olcsóbban is jöhetnek ki.

Egyes nyugati országokban egyébként sok helyen már ebben a rendszerben fizetik a szemétszállítást a háztartások, Németországban például csip van beépítve a szemetesbe, hogy a fogyasztók tényleg a szennyezés arányában fizessék a szolgáltatást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here