Süveges Gergő heti ajánlója

0
221
Süveges Gergő

E héten Süveges Gergő, a Közbeszéd és a Heti Hírmondó, valamint a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című adásának műsorvezetője tallózik a programújságból.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, így hétfőre, s minden estére a Közbeszéd című műsort ajánlom az olvasók figyelmébe. A Jegyes-Tóth Krisztával és velem eltöltött félórát azoknak javaslom, akik a hírek hátterére, s egyben szereplőire is kíváncsiak (Duna 18.35). Maradjunk még a hét első napjánál, s válasszuk a Tálentumot! Az izgalmas portrésorozat aktuális epizódja Szabó István filmrendező munkásságával foglalkozik. Nagyon tisztelem az Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező életművét, s örülök annak, hogy a közelmúltban a már említett Közbeszédben vendégül is láthattam (Duna 23.30).

Kedden az Öveges magyar ismeretterjesztő sorozatra hívom fel a figyelmet. A nálam idősebbeknek, de még korosztályomnak sem kell bemutatni a neves professzort, akinek kísérletein generációk nőttek fel. Azokat a fiatalokat is ő indította el a pályán, akik több-kevesebb sikerrel nyomdokaiba kívántak lépni. A tudományt népszerűsítő módszere immár a magyar művelődéstörténet része (M1 14.20).

Szerkesztőként is izgalmas számomra napról napra hallgatni, ahogyan A Hely című műsor témaadó helyszíneit kiválasztják. A műsor hangulata is egyedi, s olyan helyekre kalauzol, ahová egyébként nem jutnék el (Csütörtök, Kossuth Rádió 11.06). A Munkaügyek-IrReality Show-t aznap az M1-en tekinthetjük meg. Aki dolgozott már irodában, annak ismerősek lesznek a szituációk (M1 21.50).

Pénteken ebéd után kapcsoljuk be a Kossuth Rádiót! A Rádiószínházban Bodor Ádám Sinistra körzet című regényének irracionális hangulatába élhetjük bele magunkat. A Bodor Ádám-i világlátás nagyon közel áll hozzám, így műveit szívesen olvasom – jelen esetben pedig hallgatom (13.05).

Szombaton legyen A Dalé a főszerep! Immár a középdöntőknél járunk, s ne feledjük: három külhoni magyar énekes is továbbjutott. Minden bizonnyal e napon is izgulhatunk valamelyikükért (20.15).

Vasárnap este a filmek gazdag választékából szemezgethetünk. Az M1-en az Oscar-díjas filmek sorozatban az A bombák földjén című alkotást (22.15), a Dunán pedig a Csillagosok katonákat (21.00) láthatjuk. Egyik sem szívvidító mozi, de mindenképpen a filmtörténet kiváló alkotásai.