A spliti magyaroknál történt – új év, régi lendület

0
137

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete az új esztendőben sem tétlenkedik. Rendszeres összejöveteleik mellett Szent Margitról és a magyar kultúra napjáról is megemlékeztek.

Split-dalmát megyei egyesületünk tagjai az év elején többször is összegyűltek, hogy a tervezett tevékenységek megvalósításáról tanácskozzanak.

Január 18-án negyedik alkalommal tartottak a spliti Szent Dujam-székesegyházban misével egybekötött megemlékezést Árpád-házi Szent Margitról. A misét Tomislav Ćubelić plébános celebrálta, és jelen volt az eseményen Marin Barišić split-makarskai érsek is. Az eseménynek nagy volt a médiavisszhangja.

– Hálát adunk azért, hogy már évek óta lehetőségünk van megemlékezni történelmünk és hitéletünk kiemelkedő alakjairól, mégpedig Dalmácia fővárosában. Úgy látjuk, hogy a magyarságunk megőrzésével kapcsolatos igyekezetünk nem hiábavaló – nyilatkozta lapunknak Bešlić Annamária, a Split-dalmát megyei HMDK-alapszervezet alelnöke.

A magyar kultúra napjáról is megemlékeztek az egyesület székhelyén. Miután Bešlić Annamária köszöntötte a vendégeket, a nap jelentőségéről szólt röviden, majd pedig magyar vonatkozású ismeretterjesztő filmeket vetítettek, ezeket Fontányi Árpád, az egyesület alapító elnöke készítette elő. A program részeként Tripolszki Anikó, az egyesület elnök asszonya, Komenda László elnökségi tag és Sakalija Klotild szavalatát is meghallgatták.

– Ezek az alkalmak remek lehetőséget nyújtanak társalgásra, kapcsolatok kialakítására. Örömünkre szolgál, hogy mindig akadnak olyan emberek, egyesületek, akik/amelyek boldogan vesznek részt a közös munkában – tudtuk meg Bešlić Annamáriától.

Vendégeik közül kiemelte Kálmán Szilviát és Kálmán Józsefet, akik egy éve alapítottak egyesületet Brač szigetén. Tervezik, hogy a jövőben közös programokat is szerveznek, amelyekkel tovább éltethetik a magyar nyelvet és kultúrát Dalmácia szívében.